Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Βίντεο - Αφιέρωμα: Το Σπήλαιο των Λουτρών Πόζαρ



Σπήλαιο Λουτρών Πόζαρ Στην περιοχή των Λουτρών βρίσκετε ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια.


Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πρίν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας.



Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού. Ευρήματα Υπάρχουν στοιχεία για την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί, ανάμεσα τους, ένας ανθρώπινος σκελετός άγνωστης ηλικίας, τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας URSUS CT. ARCTOS ηλικίας 10.000 χρόνων. Η αρκούδα των σπηλαίων ήταν στην... καλύτερή της φάση και πέρασε άλλα 30.000 χρόνια μια που εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια- σε ένα ιδανικό γι αυτή περιβάλλον στην Αρκουδοσπηλιά, μια από τις σημαντικότερες με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.



Το σπήλαιο Εδώ και 16 χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξάγει την παλαιοντολογική ανασκαφή υπο την καθοδήγηση της παλαιοντολόγου, επίκουρης καθηγήτριας, Ευαγγελίας Τσουκαλά. Ευρήματα και απολιθώματα 15.000 τον αριθμό, έχουν ανακαλυφθεί μετά απο επιστημονικές έρευνες σε έξι απο τις 20 σπηλιές, που προς το παρόν έχουν εξερευνηθεί, σε διάφορα βάθη, μέσα στη σπηλιά. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από τις καφέ αρκούδες των σπηλαίων που εύρισκαν ιδανικό περιβάλλον για την διαβίωσή και την αναπαραγωγή τους. Δόντια και οστά στην πλειοψηφία τους είναι τα δείγματα την ύπαρξης της URSUS CT. ARCTOS. Επίσης βρέθηκαν οστό από λεοπάρδαλη, ύαινα και αλεπού. Πολλά απο τα σπήλαια, δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη άγριας ζωής, αλλά και χλωρίδας με ίχνη από σπόρους. Από τα σπήλαια των Λουτρών φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό – Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας. Τα σπήλαια είναι τα εξής: Σπήλαιο Α (Άγιος Γεώργιος): Ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της περιοχής.



Η μεγάλη αίθουσα του παρατηρούσε μια λατρεία άγνωστης εποχής. Σπήλαιο Β: Το μεγαλύτερο σπήλαιο του συμπλέγματος με νεολιθικά ευρήματα και με ενδείξεις χρησιμοποίησης του από τον άνθρωπο. Σπήλαιο Γ: Μικρό σπήλαιο κοντά στο βάραθρο όπου στην είσοδό του υπάρχει βραχογράφημα. Σπηλαιοκαταφύγιο Δ: Είναι από τα μεγαλύτερα στο είδος του. Έχει δυο εισόδους. Σπηλαιοκαταφύγιο Ε: Στα μαυρισμένα τοιχώματα του υπάρχουν οι σημαντικότερες βραχογραφίες της περιοχής. Σπηλαιοκαταφύγιο Ζ: Είναι μεγάλων διαστάσεων. Βρέθηκαν απολιθώματα της καφετιάς αρκούδας και κεραμικά. Σπηλαιοκαταφύγιο Ζα:



Πολύ εντυπωσιακό και μεγάλων διαστάσεων. Υπάρχουν βραχογραφίες και επιγραφές. Σπήλαιο Η: Στον εξωτερικό βράχο υπάρχουν λαξεύματα, παλαιότερα βρέθηκαν και Ρωμαϊκά νομίσματα. Σπήλαιο Θ: Πρόκειται για μια τεράστια ρωγμή σε κατακόρυφο βράχο. Σε ύψος 25m μέσα στη σχισμή διανοίγεται το σπήλαιο. Σπήλαιο Ι: Έχει καταστόλιστο μικρό διάδρομο από καθαρό λευκό σταλακτικό και σταλαγμιτικό υλικό. Σπηλαιοβάραθρο Κ: Βρίσκεται στα κάθετα βράχια 15m πάνω από το σπήλαιο Α. Σπηλαιομορφή Λ: Πρόκειται για ένα αγωγό με μορφή σχισμής που διαπερνά τον βράχο μήκους 7m κάτω από το σπήλαιο Α. Σπηλαιομορφή Μ: Είναι ένα μεγάλο άνοιγμα με την μορφή εισόδου προς κάποιο σπήλαιο. Σπηλαιώδη Ανοίγματα: Στην καρστικοποιημένη περιοχή υπάρχουν σπηλαιώδη ανοίγματα, αγωγοί, στοές, καρστικές ρωγμές και πιθανόν περισσότερα.




Δείτε το βιντεο του inpozar:



1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *