Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Έκκληση Κικίλια – «Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι»

Την ανάγκη όλοι οι πολίτες να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα τόνισε ο υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κοροναϊό.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι είναι καθήκον η προστασία των ευπαθών ομάδων και δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να παραμένουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας τις αχρείαστες μετακινήσεις, οι ηλικιωμένοι αλλά και εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο δίμηνο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η νόσος είναι ήπια, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, όπως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς.

Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.

Δεν μπορεί να υπάρχει "κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών".

Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης ότι τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι 84, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, οι 81 ασθενείς είναι Έλληνες και 3 ξένοι. Από τα 56 κρούσματα που συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, τα 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε καλή κατάσταση στην οικία τους. Το πιο σοβαρό περιστατικό έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου ο ασθενής νοσηλεύτεται με βαριά πνευμονία.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς.

Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.

Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.


 
απο το Newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *