Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Μην φοράτε γάντια στα χέρια - Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

«Η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο βλάβη παρά καλό» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Για τη χρήση γαντιών μιας χρήσης μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Υπάρχουν λίγες ενδείξεις που αναφέρουν ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό. Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών έχει γίνει συνήθειο σε δημόσιους χώρους. Αυτό συμβαίνει παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι στο δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση. Ωστόσο η αδιάκριτη χρήση τους είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κακό. Τα γάντια μίας χρήσης μπορεί εύκολο να σκιστούν και να θέσουν σε κίνδυνο τα άτομα που φοράει» ανέφερε αρχικά.

«Επίσης μπορεί να μας οδηγήσει στο ελλειπές πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σούπερ μάρκετ. Τα γάντια μπορεί να μολυνθούν και αν αγγίξετε το πρόσωπο με αυτά μπορεί να μολυνθείτε. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι ανά ώρα ακουμπάμε το πρόσωπό μας 3 - 23 φορές. Με τα γάντια μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες» συνέχισε.

«Παράλληλα μπορούμε να τα αφήσουμε σε καροτσάκι αγορών ή να τα πετάξουμε στο δρόμο. Όταν τα βγάζουμε μπορεί να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών κρίνεται άμεσο. Τέλος θα πρέπει να πάψουμε να τα φοράμε στις εξωτερικές δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση ως μέτρο πρόληψης. Ας τα αφήσουμε στο υγειονομικό προσωπικό» πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

Η χρήση μάσκας

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση μασκών. Όπως είπε «η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού CDC. Η επιτροπή μας συμφώνησε με τα συμπεράσματα του CDC, τα οποία αναφέρουν ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμη για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC. Κυρίως για την αποφυγή της διασποράς από συμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα».

«Ακόμη συζητήθηκε η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση μάσκας από υγιείς καθώς η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές με την τήρηση των μέτρων όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα. Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλαξης θα επανατοποθετηθούμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Επιπρόσθετα η επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό καθώς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που διασωληνώνουν τους αρρώστους πριν φτάσουν στα επείγοντα. Είναι από τις ομάδες που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή και εκτίθενται περισσότερο από όλους» υποστήριξε ακόμη.

απο το ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *