Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ανοιχτή Επιστολή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα προβλήματα του αγροτικού-κτηνοτροφικού κλάδου και πριν τον "κορονοϊός" ήταν πολλά και είχαμε (αγρότες-κτηνοτρόφοι) πρόβλημα επιβίωσης.

Η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων έχει αναδείξει και έχει παλέψει με πολλούς τρόπους για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί, εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα (κορονοϊός), η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική!

Θα κληθούμε και εμείς, ως πρωτογενής τομέας να σηκώσουμε βάρος της μετά κορονοϊού εποχής, κυρίως, στο διατροφικό επίπεδο του λαού. Αλλά όπως λέτε έχουμε πόλεμο, συνεπώς χρειαζόμαστε όπλα (όπως όπλα χρειάζονται και το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υγειονομικοί).

Τώρα που υπάρχει "ελευθερία κινήσεων" στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνησή σας μοιράζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως σε καναλάρχες, επιχειρηματίες, κλινικάρχες, κλπ, ενώ δίνει κάποια λίγα ψίχουλα σε εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους όμως για τους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν έχετε εξαγγείλει τίποτα, καμιά ουσιαστική στήριξη. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη, να στηρίξετε τους αγροτοκτηνοτρόφους και να πάρετε μέτρα επίλυσης στα χρόνια προβλήματα τους, που θα οξυνθούν δραματικά το επόμενο διάστημα και υπάρχει κίνδυνος να μην καλλιεργήσουν κάποιοι ή γενικευμένου ξεκληρίσματος.

Σας καλούμε άμεσα να υλοποιήσετε τα παρακάτω:

1. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς σε όλα τα προϊόντα (φυτικής και ζωικής παραγωγής) που υπάρχει ή θα προκύψει πρόβλημα μέχρι τέλους του χρόνου. Με προτεραιότητα τους παραγωγούς που βγαίνουν στη λαϊκή αγορά και τους κτηνοτρόφους που διαφαίνεται μείωση των τιμών στο κρέας στα αιγοπρόβατα ενόψει και του Πάσχα.

2. Άμεση καταβολή στο 100% από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για το 2019. Τέρμα η κοροϊδία! Είναι χρήματα που ήδη τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση σας όπως και οι προηγούμενες δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ. Επιπλέον άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΣΕΑ, προγράμματα, εξισωτικές αποζημιώσεις.

3. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

4. Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια, καθώς και μείωση των τιμών τους (υπάρχει κίνδυνος αισχροκέρδειας).

5. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.

6. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και να μην είναι έρμαια στα χέρια εμπόρων - βιομηχάνων.

7.Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν με ευθύνη των δομών του υπουργείου και χωρίς καμιά επιβάρυνση των παραγωγών.

8. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης στις καλλιέργειες που η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

9. Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.

10. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας όλων των λαϊκών στρωμάτων ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού οικιακό και αγροτικό.

11. Να στελεχωθούν με το προβλεπόμενο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της υπαίθρου και να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα υλικά.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό αυτών και αυτό να γίνει ΤΏΡΑ!


Η ατομική ευθύνη είναι δική μας και την έχουμε αναλάβει μένοντας στο σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Η συλλογική ευθύνη είναι δική σας και σας καλούμε να την αναλάβετε και να ικανοποιήσετε όλα τα παραπάνω αιτήματα.


Η Γραμματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *