Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας για την απαγόρευση του καπνίσματος

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνεται ότι με πρόσφατη εντολή του Υπουργείου Υγείας, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την
εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα πάντα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, διενεργούνται και από κλιμάκια της Υγειονομικής Υπηρεσίας με τις Αστυνομικές Αρχές, τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ξενοδοχεία και παντός είδους τουριστικά καταλύματα, κ.ά.) όσο και στους λοιπούς δημόσιους χώρους (δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα κτλ.)

Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιβάλλονται πρόστιμα: 

α. Στους πολίτες που καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα.

β. Στους υπεύθυνους ή ιδιοκτήτες των κλειστών ή στεγασμένων χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δεν τηρούν ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ θεωρημένο από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή ή δεν λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (λ.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κτλ) 

γ. Στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας κτλ) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

δ. Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού.

ε. Σε όσους διαφημίζουν ή προωθούν προϊόντα καπνού στους παντός είδους εσωτερικούς, εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους από την κείμενη νομοθεσία ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος.

Επισημαίνεται ότι τα πρόστιμα για τους καπνιστές ξεκινούν από 50,00 € και για τους υπευθύνους ξεκινούν από 500,00 €.

Καλούνται οι επαγγελματικές ενώσεις – σωματεία, δημόσιος τομέας, φορείς κτλ, να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη και τους υπαλλήλους τους, προκειμένου να τηρούνται οι πιστά διατάξεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.



Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κ.Μ. στα τηλέφωνα 2381351261, 2381351276 και 2381351278.



Για καταγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Αναφοράς για το Κάπνισμα στον τετραψήφιο αριθμό 1142







ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *