Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρά λόγια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε

Σκληρά λόγια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνεΗ αυστηρή αυτοκριτική του Αρχιεπισκόπου, σε υψηλούς μάλιστα τόνους, για τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Εκκλησίας ήταν η στιγμή που «σημάδεψε» την εφετινή εορτή του Αγίου Φωτίου στη Μονή Πεντέλης και την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των δυο Θεολογικών Σχολών.

"Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε" είπε ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει μέρος της κοινωνίας τον Κλήρο, αγγίζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία σε σχέση με την επαφή της με τον λαό ο οποίος θρησκεύει εκτός Εκκλησίας.

"Γιατί πνευματικοί άνθρωποι που είναι ψηλά, θρησκεύουν με τον δικό τους τρόπο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να συμπληρώσει "Δεν έχουν σχέση μαζί μας, γιατί δεν θέλουν; Δεν μπορούμε; Δεν ξέρω τι γίνεται".

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε για τον Ιερό Φώτιο και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας αλλά οδηγήθηκε στο θέμα του μαθήματος και των βιβλίων των θρησκευτικών, οι τόνοι ανέβηκαν.

Μετά από αρκετές εισηγήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος πήρε το λόγο για να πει αυτά που πολλές φορές συζητούνται στο εσωτερικό της Εκκλησίας αλλά λίγοι έχουν τολμήσει να παραδεχθούν δημόσια.

"Η ευθύνη είναι επάνω μας" είπε ο κ. Ιερώνυμος. "Και οι θεολόγοι και παπάδες, εμείς, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το κατάντημα".

"Εμείς οι θεολόγοι έχουμε ευθύνες και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε να δούμε τα σφάλματα μας", είπε με ένταση ο Αρχιεπίσκοπος που υποστήριξε πως "Πρέπει να γυρίσουμε το φύλλο και να δούμε εμείς τι κάνουμε σαν Εκκλησία και σαν θεολογικές σχολές".

Ο κ. Ιερώνυμος στηλίτευσε το γεγονός πως Εκκλησία και Σχολές δεν έχουν κατορθώσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα βιβλία και το μάθημα «αδειάζοντας» όλους εκείνους στο εσωτερικό της Εκκλησίας που αποφεύγουν τον διάλογο γι αυτά τα θέματα και αναζητούν λύσεις μέσω της σύγκρουσης.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αρχιεπισκόπου σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της Εκκλησίας που αποφεύγουν να συνεργαστούν προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς.

"Φτιάχνουμε στρατιώτες και οπαδούς και όχι μέλη της Εκκλησίας", είπε με νόημα.

Τόνισε μάλιστα πως ενώ πολλά ακούγονται για την επιστροφή της νεολαίας στην Εκκλησία, στην πραγματικότητα πηγαίνουν μόνο το Πάσχα για "φολκλορικούς λόγους".

"Πάμε στην εκκλησία και λέμε η νεολαία γύρισε", σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Για να αναρωτηθεί αμέσως: "... βασταει ένα παιδί στη λειτουργία κεράκι για να βγάλουμε το Ευαγγέλιο;".


πηγή: dogma.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *