Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου στην Ι. Σύναξη της ΙΜ Εδέσσης

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 11.00 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιερατική Σύναξη. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας και Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποιός ανέπτυξε το θέμα: «Η πνευματική ζωή του ιερέως».


Κατά την εισήγησή του ο π. Επιφάνιος τόνισε ότι ο ιερέας αποτελεί πρότυπο για το ποίμνιό του και προκειμένου να το πετύχει αυτό χρειάζεται να στραφεί στην εσωτερική του καλλιέργεια. Κύριοι άξονες αυτής της πνευματικής εργασίας είναι το λειτουργικό βίωμα και η μετάνοια. Με την συνεπή λειτουργική ζωή και την προσευχή, με την εξομολόγηση και την πνευματική καθοδήγηση, με τον αυτοέλεγχο και την ταπείνωση μπορεί ο κληρικός να προοδεύσει πνευματικά και να οδηγήσει στην σωτηρία το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός. Διαφορετικά, ακόμη και όταν ο ιερέας προσφέρει κοινωνικό έργο και παρουσιάζει διάφορες αξιέπαινες δραστηριότητες, υπάρχει ο κίνδυνος να εκπέσει στην πνευματική αναισθησία, στην αλαζονία και τον φαρισαϊσμό. Να αποτύχει στο έργο του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο λαός πάνω από όλα αναζητά στα πρόσωπα των κληρικών πνευματικούς ανθρώπους συνδεδεμένους με τον Θεό και όχι κοινωνικούς εργάτες, τους οποίους μπορεί να βρει και σε άλλους χώρους.




Ακολούθησε συζήτηση, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον π. Επιφάνιο για την εμπεριστατωμένη και εποικοδομητική εισήγησή του.










ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *