Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση Εισαγγελέα για την τιμή του γάλακτος

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις αυξήσεις στην τιμή φρέσκου γάλακτος που έχουν σημειωθεί στην αγορά, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Παναγιώτα
Φάκου, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.


Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ευσταθούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε τεχνηέντως το τελευταίο εικοσαήμερο ενόψει της κατάργησης της νομοθεσίας που ορίζει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Βάσει των καταγγελιών, όταν αλλάξει το καθεστώς για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου, η τιμή θα επανέλθει με στόχο να φανεί σαν μείωση.

Οι γαλακτοβιομηχανίες από την πλευρά τους αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου κατά 2,31%.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Αγορανομίας.






ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *