Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας για τα Λουτρά Θέρμης

Η πρόταση αποφασίστηκε ομόφωνα από το διευρυμένο Δ.Σ. στην συνεδρίαση της 16 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δ.Θ. 

Ανάπτυξη ή όχι των Λουτρών Θέρμης

Τα Λουτρά της Θέρμης που ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν την ιστορική λουτρόπολή και μία έκταση 500 στρεμμάτων. 

Ιστορικά από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 2007 η περιοχή ήταν γνωστή ως «Λουτρά Θέρμης» έστω και με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Σήμερα, λόγο της εγκατάλειψης της λουτρόπολης, οι εγκαταστάσεις ξενοδοχεία πηγές κ.λ.π. εμφανίζουν μία πολύ κακή, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης είναι πευκόφυτο και οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο αυτό θα πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη της Δασικής Υπηρεσίας.

Την περίοδο 1983-1986 για πρώτη φορά μια ομάδα επιστημόνων από το ΑΠ.Θ. με προγράμματα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας έγινε μια προμελέτη και διατυπώθηκε μια σημαντική πρόταση ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, από την ίδρυση του το 2004 και μέχρι σήμερα, με συνεχείς παρεμβάσεις ζητά την άμεση αξιοποίηση αυτής της τεραστίας περιουσία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως:

1ον Ανάπτυξη της λουτρόπολης,

2ον Αξιοποίηση της γεωθερμίας,

3ον Μεταφορά της ΔΕΘ στην περιοχή με έμφαση στην προβολή του θεραπευτικού τουρισμού.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην εκποίηση νέας μελέτης για την αξιοποίηση των Λουτρών, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, άλλα η μελέτη παραμένει σε κάποιο συρτάρι.



Το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την παρούσα δημοτική αρχή διατυπώνονται διάφορες «σκέψεις» ή «προτάσεις» για την ανάπτυξη της περιοχής οι οποίες όμως είναι ατάκτως ειρημένες και φανερώνουν άγνοια για το ζήτημα.


Πρόταση Πανελληνίου Συλλόγου

Με γνώμονα την σημερινή κατάστασης της λουτρόπολης και της ορθοπεδικής έκτασης που την περιβάλλει, άλλα και την ανάγκη για την ανάπτυξη των Λουτρών ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας μετά από συστηματική συζήτηση και με διάθεση να συμβάλει στην ανάπτυξη προτείνει τα εξής:

1ον Εφόσον υπάρχει αναγνώριση της Ιαματικής Πηγής προτείνουμε άμεσα να γίνει γεωλογική μελέτη για να ξεκαθαριστεί τι θερμοκρασία έχουν σήμερα τα νερά και σε τι βάθος βρίσκονται. 

Επίσης, αν οι τρεις υπάρχουσες γεωτρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν συμφωνά με την υπάρχουσα μελέτη του δήμου. 

2ον Επειδή οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπανιέρες, βοηθητικές εγκαταστάσεις, κυλικείο κ.λ.π. δεν είναι σε καλή κατάσταση προτείνουμε να κατασκευαστούν μια ή δύο πισινές ευρωπαϊκών προδιαγραφών για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, ενώ ο υπόλοιπος χώρος να αναδειχτεί ως χώρος περιπάτου και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. 

3ον Επειδή η ευρύτερη περιοχή είναι γεωργική να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει αξιοποίηση της γεωθερμίας της περιοχής για αγροτικές χρήσεις, π.χ. θερμοκήπια κ.α. 

4ον Τέλος επειδή στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης υπάρχει το τρίγωνο των λουτροπόλεων, της Απολλώνιας, του Λαγκάδα και της Θέρμης, προτείνουμε η κάθε λουτρόπολη, για να μπορέσει να αναπτυχθεί, να αποκτήσει την δική της ταυτότητα. 

Κλείνοντας ζητάμε από το δήμο Θεσσαλονίκης να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί μια οριστική απόφαση για την μορφή ανάπτυξης των Λουτρών της Θέρμης.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας             Ο Ειδικός Γραμματέας

Ανέστης Αναστασιάδης     Αχιλλέας Μεταλούλης     Γεράσιμος Κιφοκέρης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *