Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Έγγραφα του Σνόουντεν αποκαλύπτουν: «Κοριοί» στα τηλέφωνα γάλλων πολιτών - Η Γαλλία απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τους ψηφιακούς κοριούς!

Από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) παρακολουθούνταν οι τηλεπικοινωνίες των γάλλων πολιτών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από τη βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής, οι τηλεφωνικές συνομιλίες γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν ευρέως.

Η εφημερίδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, στα οποία περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση απόρρητων πληροφοριών ή απλά των προσωπικών δεδομένων του γαλλικού λαού. Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποκλοπές έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Speigel, όσο και της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αλλά κάποια άλλα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει κι ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών -από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013- 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου, τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.

Η Γαλλία απαιτεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τους ψηφιακούς κοριούς

Η είδηση που έχει κάνει το γύρω του κόσμου κινητοποίησε και τη γαλλική κυβέρνηση. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε στο υπουργείο τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Γαλλία Τσαρλς Ρίφκιν, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι από το 2009 προκειμένου να παρασχεθούν εξηγήσεις, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.

Οι αμερικανικές αρχές παρέπεμψαν στην επίσημη δήλωση της 8ης Ιουνίου με την οποία διευκρινίσθηκε ότι τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο του προγράμματος εκτός των ΗΠΑ παρακολουθούνται για νόμιμους λόγους, όπως η απειλή τρομοκρατικής δραστηριότητας ή η ύπαρξη απειλής στον τομέα της πληροφορικής ή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στην έκδοσή του της 11ης Αυγούστου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικότερα η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν προνομιακοί στόχοι της NSA.


πηγές:toxwni.gr, ertopen.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *