Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Οι Κούρδοι του Ιράκ κάνουν μπίζνες δισεκατομμυρίων με τον Ερντογάν

Η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν μια σειρά από ενεργειακές συμφωνίες στα τέλη του Νοεμβρίου, οι οποίες θα επιτρέψουν στο μέλλον τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ημιαυτόνομης αυτής περιοχής μέσω της Τουρκίας. Οι συμφωνίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την κυριαρχούμενη από Σιίτες κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης (την οποία οι ιρακινοί Κούρδοι άφησαν εκτός πετρελαΐκού νυμφώνος) όσο και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οπως ανακοινώθηκε, οι συμφωνίες προβλέπουν την κατασκευή ενός νέου πετρελαιαγωγού ώστε οι εξαγωγές πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν ν' αυξηθούν στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ως το 2015 και επίσης την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με την προοπτική οι εξαγωγές φυσικού αερίου ν' αρχίσουν στις αρχές του 2017.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG),Νεσιρβάν Μπαρζανί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή εξόργισε αφενός την Βαγδάτη, η οποία θεωρεί ότι μόνο αυτή θα πρέπει να έχει την εξουσία στην διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία με το Κουρδιστάν συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ»,χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις οποιεσδήποτε ανεξάρτητες κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν λένε ότι το δικαίωμά τους να ελέγχουν τις πετρελαϊκές πηγές βασίζεται στο ομοσπονδιακό σύνταγμα του Ιράκ, που συντάχθηκε μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και θεωρεί ως ομοσπονδιακή περιοχή της χώρας το ιρακινό Κουρδιστάν.

Επιπλέον, η συμφωνία φαίνεται να έχει εξοργίσει ακόμη και την ίδια τη Ουάσινγκτον, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επισημαίνουν πως οι πετρελαϊκές αυτές μπίζνες μεταξύ ιρακινού Κουρδιστάν και Τουρκίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο διαμελισμό του Ιράκ. Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός πως αυτή η διαφαινόμενη πετρελαϊκή ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν θα μπορούσε στο εγγύς μέλλον να ωθήσει τους Κούρδους να διεκδικήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη και ο υπό κουρδικό έλεγχο θύλακας στο βορρά της χώρας ερίζουν εδώ και χρόνια σχετικά με τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών και το διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Η Exxon, η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου με έδρα το Τέξας, ήταν η πρώτη που συνυπέγραψε συμφωνίες εξόρυξης με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι, όπως η Chevron, η Total και η ρωσική Gazprom Neft.




Πηγή: tovima.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *