Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΚΠ ΟΡΑΜΑ: Οικονομική διαχείριση και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά την αντιπαράθεση την προηγούμενη εβδομάδα Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της κ. Ζ. Μακρή και της μέχρι πρότινος Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη, συγκλήθηκε έκτακτο Δ.Σ. χθες Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα» κ. Θ. Θεοδωρίδη, προκειμένου το Δ.Σ. να πάρει θέση στα όσα αφορούν το Κέντρα Πρόληψης.

Στόχος του Δ.Σ. και του επιστημονικού προσωπικού του, είναι να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία της υπηρεσίας, καθώς επίσης να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικότερα οι αιτιάσεις που ακούστηκαν για μη αποστολή οικονομικών στοιχείων από τα Κέντρα Πρόληψης δεν ευσταθούν, τουλάχιστον για το Κ.Π. Ν. Πέλλας «Όραμα» που το Δ.Σ. έχει την ευθύνη της λειτουργίας του, αφού έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά στον ΟΚΑΝΑ που αφορούν το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλ. μέχρι και 10.01.2013. Με την λήξη και του τρέχοντος οικονομικού έτους 10.01.2013 – 10.01.2014, θα αποσταλούν και τα απολογιστικά στοιχεία αυτής της χρήσης.

Αναφορικά με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα Κ.Π., με επιστολή του ΟΚΑΝΑ ζητήθηκε να γίνει έναρξη εφαρμογής του από τον Σεπτέμβριο του 2013, με έκδοση διαπιστωτικής πράξης από τα Δ.Σ. και κατάταξη των υπαλλήλων με βάση την προϋπηρεσία που είχε κατοχυρωθεί μέχρι 31.08.2013.

Λόγω της ιδιαίτερης νομικής μορφής των Κ.Π. (αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του αστικού κώδικα), δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα για την νομιμότητα της εφαρμογής του και ζητήθηκε μετά από συνάντηση πολλών Δ.Σ. των Κ.Π. από την νομική υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να συντάξει μια σχετική γνωμοδότηση για το θέμα αυτό (δεν έχει εκδοθεί ακόμα). Το Δ.Σ. του Κ.Π. «Όραμα» με επιστολή του στο Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε διευκρινήσεις για την χρονική έναρξη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, δηλ. από Γενάρη ή από Σεπτέμβρη 2013 (η απάντηση εκκρεμεί).

Το Δ.Σ. του Κ.Π. «Όραμα» στην χθεσινή του συνεδρίαση 23.12.2013 με την απόφαση 18/2013 αποφάσισε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κατ’ αρχήν από το τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο (μέχρι να αποσταλεί η απάντηση από το Λογιστήριο). Να αναφέρουμε επίσης ότι το Δ.Σ. ήταν πάντα σε καλή συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και εφάρμοζε τις προτάσεις του Οργανισμού που αφορούσαν επιστημονικά, οικονομικά και διοικητικά θέματα. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δοθεί τα εξωφρενικά ποσά επιδομάτων που γράφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Όποιος έχει αμφιβολίες και επιθυμεί μπορεί να έρθει και να ελέγξει τα οικονομικά του Κέντρου Πρόληψης.



Η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου για την θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργίες και σε αδικίες μεταξύ των στελεχών πανελλαδικά. Τόσο το Δ.Σ. όσο και το Σωματείο εργαζομένων έχουν επισημάνει πολλάκις το κενό αυτό, χωρίς όμως να έχει δοθεί μια οριστική λύση.

Υπηρεσίες όπως τα Κέντρα Πρόληψης -αν κρίνει κανείς από το αντίστοιχο του Νομού μας- παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην βοήθεια και ανακούφιση των συμπολιτών μας και στην ενδυνάμωση της κοινωνική συνοχής και θα πρέπει να ενισχυθούν θεσμικά και όχι να απαξιωθούν. Στα μάτια του κόσμου έχουν κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους. Περιμένουμε και από τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών να το αναγνωρίσουν.

Ελπίζουμε να είναι τυχαία η συγκυρία που «ξέσπασε» όλη αυτή η αντιπαράθεση, καθώς σε λίγες μέρες 31.12.2013 λήγει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ για την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης τα επόμενα χρόνια, η ανανέωση της οποίας δεν έχει υπογραφεί ακόμα και θέτει σε αμφιβολία την συνέχιση της λειτουργίας τους. Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού να κινηθούν αντίστοιχα υποστηρίζοντας την επιτακτική αναγκαιότητα για την ανανέωση της σύμβασης.

Το Δ.Σ. και το Προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα», παρά τις δύσκολες οικονομικές και ψυχολογικές συνθήκες, σας εύχονται όσο πιο Καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα γίνεται, και μια Νέα Χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη.

Εκ μέρους του Δ.Σ. και του προσωπικού του Κ.Π. Ν. Πέλλας «Όραμα»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *