Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αφιέρωμα: "Santiago Bernabeu", ετών 66

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι στο νεόχτιστο "Santiago Bernabeu", με την Ρεάλ Μαδρίτης να φιλοξενεί την πορτογαλική Μπελενένσες. Η πορεία του σταδίου μέσα στον χρόνο (φωτογραφίες).

Σαν σήμερα (14/12/2013) πριν από 66 χρόνια (1947), το "Santiago Bernabeu" άνοιξε τις πύλες του για παρθενική φορά, με την πορτογαλική Μπελενένσες να είναι η ομάδα που αντιμετώπισε σε φιλική αναμέτρηση την Ρεάλ Μαδρίτης, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947.

Η "βασίλισσα" επικράτησε με σκορ 3-1 και ο Sabino Barinaga ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο νεόχτιστο γήπεδο των Μαδριλένων.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταδίου το 1944, τελικά αυτό συνέβη το 1947. Η πρώτη του ονομασία ήταν "Nuevo Estadio Chamartin", από την περιοχή της ισπανικής πρωτεύουσας όπου χτίστηκε.






Το "Santiago Bernabeu" το 1947

Στις 4 Ιανουαρίου του 1955 μετονομάστηκε σε "Santiago Bernabeu" (ο θρύλος του συλλόγου, που τίμησε τα χρώματα της Ρεάλ ως παίκτης - προπονητής και πρόεδρος από το , ενώ το πρώτο πραγματικά μεγάλο γεγονός στο γήπεδο διαδραματίστηκε το 1957, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 2-0 της Φιορεντίνα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.



Το "Santiago Bernabeu" το 1955

Το στάδιο είναι χωρισμένο σε σε 4 ιστορικές ζώνες: Fondo Norte, Fondo Sur, Lateral και Preferencia, ξεχωρίζουν μεταξύ τους μέσα από τέσσερις τεράστιους πύργους που δίνουν πρόσβαση στις κερκίδες ή στις αμφιθεατρικές βαθμίδες κάθε πλευράς.






Το 1954 η χωρητικότητα του "Santiago Bernabeu" έφτανε τις 125.000, ωστόσο με τα χρόνια οι θέσεις μειώθηκαν και σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 85.454 θεατές.

Στα τέλη του 1970, η ηλικία του γηπέδου έφερε σκέψεις για την κατασκευή ενός νέου όμως η προοπτική του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 ήταν αρκετή για να αποφασιστεί εντέλει η ανακαίνιση του "Santiago Bernabeu" που απέκτησε και οροφή στα 3/4 της περιμέτρου. Οι αρχιτέκτονες Rafael Luis Alemany και Manuel Salinas ανέλαβαν το έργο που στοίχισε συνολικά 704 εκ. πεσέτες, με την πόλη της Μαδρίτης να χρηματοδοτεί με 530 εκ. το εγχείρημα.



Το "Santiago Bernabeu" το 1980

Το 1990 η UEFA απαίτησε να γίνει το γήπεδο all-seater, γεγονός που επέφερε μια νέα, σχεδόν ολοκληρωτική ανακατασκευή, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ένα ακόμη διάζωμα σε όλην την περίμετρο του γηπέδου και τους τέσσερις πύργους σε κάθε γωνία του. Ο τότε πρόεδρος Ramon Mendoza έδωσε το πρότζεκτ στην Gines Navarro Construcciones, ενώ το έργο ξεκίνησε στις 7/2/1992 και ολοκληρώθηκε στις 7/5/1994.



Το "Santiago Bernabeu" το 1990

Από το 2001 έως και το 2006, ο Florentino Perez επένδυσε 127 εκ. ευρώ προκειμένου να εκσυγχρονίσει το "Santiago Bernabeu" και την ποιότητα των εγκαταστάσεων σε όλους τους χώρους του γηπέδου, με την Ρεάλ Μαδρίτης να απολαμβάνει μέχρι και σήμερα τα οφέλη της απόφασης του νυν προέδρου της.





Το "Santiago Bernabeu" σήμερα 
 
 
ΠΗΓΗ: sport24

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *