Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Γόνιμο έδαφος στη Βόρεια Ελλάδα για το νέο επενδυτικό νόμο

Διακόσια πενήντα εννέα επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 στο Διοικητήριο.





Από αυτά τα επενδυτικά σχέδια τα 106 αφορούν στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τα 60 στη Δυτική Μακεδονία και τα 93 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Κάνοντας έναν απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο επενδυτικός νόμος, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, λειτουργεί ως «εργαλείο διευκόλυνσης της ανάπτυξης» καθώς «απελευθερώνει» τους επενδυτές, γεγονός που, όπως είπε, πιστοποιείται από τη ραγδαία αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο ΥΜΑΘ μετά τη ψήφιση του Ν. 4146/2013 και τη σημαντική βελτίωση που επέφερε στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Στην εκτενή παρουσίαση που ακολούθησε έγινε διεξοδική ανάλυση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Δ.Ο.Τ.Α., στους τομείς που αφορούν, στον προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού κύκλου, καθώς και στις επιχορηγήσεις που θα καταβληθούν συνολικά αλλά και επιμέρους στις τρεις διοικητικές Περιφέρειες που ανήκουν στα όρια ευθύνης του ΥΜΑΘ. 

Όπως εξήγησε ο κ. Καράογλου, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης έχει ως αποτέλεσμα την απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης μιας επένδυσης, την αισθητή μείωση των επιβαρύνσεων που δέχεται ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, καθώς και την επιτάχυνση του χρόνου αξιολόγησης, έγκρισης και χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων. 

«Μέσα από τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος δίνουμε τον δικό μας αγώνα και τον πετυχαίνουμε ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να ανοίξουν την πόρτα στην ανάπτυξη και το Υπουργείο μας να λειτουργήσει ως πυλώνας εξέλιξης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Υπουργός, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον 7ο κύκλο υποβολής επενδυτικών προτάσεων, όπου το δίμηνο Νοέμβριος –Δεκέμβριος 2013 κατατέθηκαν 112 επενδυτικά σχέδια τα οποία αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου των κατατιθέμενων προτάσεων. 

Αναλυτικότερα ο μέχρι τώρα προϋπολογισμός του 7ου κύκλου (καθώς η διαδικασία υποβολής προτάσεων σε αυτόν ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2014) ανέρχεται σε 840,6 εκ. ευρώ, έναντι 852,5 εκ. ευρώ των προηγούμενων έξι κύκλων. 

Όσον αφορά στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αυτές υπολογίζονται σε 1300, με τον Υπουργό να επισημάνει ότι η υπαγωγή των προτάσεων στον επενδυτικό νόμο διασφαλίζει πρωτίστως περίπου 15.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα στηρίζει πολλαπλάσιες στα λεγόμενα επαγγέλματα «δορυφόρους».










ΠΗΓΗ:agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *