Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις συγκομιδής των περισσότερων αμπελουργών

Δηλώσεις για 123.742,9 στρέμματα που παρήγαν 85.330 τόνους οίνων όλων των κατηγοριών καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της ψηφιακής πιλοτικής εφαρμογής υποβολής ηλεκτρονικών Δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς.


Ακολουθεί η εισαγωγή στην ηλεκτρονική βάση των χειρόγραφων δηλώσεων από τις ΔΑΟΚ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που για πρώτη φορά θα «φωτίσει» αθέατες πλευρές της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, με βάση τα στοιχεία διαπιστώνεται χαμηλή στρεμματική απόδοση του ελληνικού αμπελώνα, αφού έστω κι από το δείγμα αυτό η μέση απόδοση ανέρχεται σε 690 κιλά το στρέμμα, γεγονός που ενδυναμώνει την τεκμηρίωση για την ποιοτική του κατεύθυνση αλλά και για το οικονομικά απρόσφορο της καλλιέργειας.

Η επεξεργασία των δεδομένων ανά αμπελουργική εκμετάλλευση, ποικιλία, ζώνη, νομό και σε σύνολο χώρας θα δώσει για πρώτη φορά μια πραγματική εικόνα του ελληνικού αμπελώνα, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την εξέλιξή του.

Πρωταθλητές στην ηλεκτρονική καταχώριση σε σύγκριση βέβαια με την έκταση που αναλογεί στο νομό τους είναι οι αμπελουργοί των νομών Σάμου με 8.424 στρ., Κορινθίας με 30.071 στρ., Βοιωτίας με 27.126 στρ., Φλώρινας με 6.451 στρ., Δωδεκανήσου με 7.474 στρ., Εύβοιας με 6.176 στρ., Ημαθίας με 3.036 στρ.

Κατά την άποψη της ΚΕΟΣΟΕ που πρότεινε από το 2009 στην τότε ηγεσία του ΥΑΑΤ, την ηλεκτρονική καταχώρηση των Δηλώσεων συγκομιδής, τα οφέλη που θα προκύψουν από την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο αφορούν την σύνθεση, τις αποδόσεις, την ταυτότητα του ελληνικού αμπελώνα, αλλά επιπλέον θα δώσουν το έναυσμα για την ποιοτική του ανασυγκρότηση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα επιβραβεύσουν τις νόμιμες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την ταυτότητα των παραδοσιακών αμπελουργικών περιοχών και ειδικότερα των ζωνών παραγωγής ΠΟΠ και ΠΓΕ Οίνων, αφού η προέλευση και η νομιμότητα πλέον των σταφυλιών διασφαλίζεται και ελέγχεται.

Για τους λόγους αυτούς η ΚΕΟΣΟΕ δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τις ακάματες προσπάθειες του δυναμικού του ΥΑΑΤ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού των εργαλείων στρατηγικής σημασίας για τον τομέα και της δεδομένης πλέον βούλησής του για ορθολογικοποίηση και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.



Δήλωση Χαρακόπουλου

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πιλοτικής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς-κατόχους οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φέτος, για πρώτη φορά, αμπελουργοί κατέθεσαν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος μειώσαμε το χρόνο συλλογής των ίδιων δεδομένων από ένα χρόνο σε ενάμιση μήνα. Μάλιστα σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Βοιωτίας και Σάμου, με την βοήθεια των κατά τόπους ΔΑΟΚ και συνεταιρισμών ανταποκρίθηκε σχεδόν το σύνολο των παραγωγών. Από του χρόνου η δήλωση συγκομιδής θα γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά.

Η υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων συγκομιδής μας δίνει τη δυνατότητα, εκτός από την ταχύτατη συλλογή δεδομένων, να προχωρήσουμε σε διόρθωση του αμπελουργικού μητρώου και αποτελεσματικότερους διασταυρωτικούς ελέγχους.

Έχοντας, δηλαδή, στη διάθεσή μας όλα αυτά τα στοιχεία είμαστε σε θέση να χαράξουμε αποτελεσματικότερα την πολιτική για την ελληνική αμπελουργία. Αναφέρω για παράδειγμα ότι, γνωρίζοντας ποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στα οινοποιεία και άμεση διέξοδο στην αγορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να συμβουλεύσουν τους παραγωγούς στη φύτευση πιο εμπορικών ποικιλιών, ή να τους κατευθύνουν σε επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνων.



Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική αμπελουργία, αξιοποιώντας τη γνώση και την καινοτομία. Στόχος μας η καλύτερη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση και τις αγορές».










ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *