Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Αντώνης Vs Αλέξης: Η τελική αναμέτρηση...

Το νέο χαρακτήρα της ελληνικής Αριστεράς, ως υπολογίσιμης πλέον δύναμης στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει η πρόσφατη επιεικώς άκομψη παρέμβαση του Οτμαρ Κάρας, γνωστού υποστηρικτή της γερμανικής πολιτικής, που στην εξέλιξη αποδείχθηκε πέρα ώς πέρα συκοφαντική.

Αδειάζοντας το χριστιανοδημοκράτη συνάδελφό του ο σοσιαλδημοκράτης Λιεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, άθελά του ακύρωσε και το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις, καθώς ο Γάλλος, για λόγους που βεβαίως έχουν να κάνουν με τη μάχη σοσιαλδημοκρατών- χριστιανοδημοκρατών, παραδέχθηκε ότι στη συνάντηση του Στρασβούργου ο κ. Τσίπρας προσέφερε την υποστήριξή του στην έρευνά τους. «Ο κ. Τσίπρας μας παρείχε επίσης μία λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και τις πολιτικές του προτάσεις, οι οποίες εμπεριέχονται στον αναλυτικό φάκελο που μας παρέδωσε», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ -και με τον αέρα της ευρύτατης συναίνεσης των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη σε ποσοστό 86%- παγιώνονται στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, ο μεν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ο νέος ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που θα συμπαρασύρει σε ανοδική τροχιά και άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. Γεγονός, που πέραν της αναγνώρισης στα ευρωπαϊκά πράγματα προσδίδει στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρότερο πολιτικό βάρος στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις έναντι του Αντώνη Σαμαρά και του κυβερνώντος κόμματος.

Ευρωδεξιά «στηρίγματα»

Αλλωστε η γενική αίσθηση που υπάρχει στο διεθνές πεδίο συνδέει τον Ελληνα πρωθυπουργό -και μάλιστα με όρους τυφλής υποταγής- στο γερμανικό άρμα και στις προσταγές της Ανγκελα Μέρκελ. Επειτα δε και από την απρόσμενη τροπή που πήρε η υπόθεση με τους ευρωβουλευτές της Troika Report στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει αυτό που ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε, πως δηλαδή «επειδή η εγχώρια Δεξιά απειλείται από συντριβή, ανέλαβε η ευρωπαϊκή Δεξιά να βγάλει το φίδι από την τρύπα». 

Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια ευρύτερη δυναμική σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας, αλλά όχι περιοριζόμενη, από τον ευρωπαϊκό Νότο» (ρ/σ Στο Κόκκινο).

Σε αυτή τη φάση η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν αποκτά διαρκώς μεγαλύτερες δυνατότητες προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του αντινεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μετώπου, καθώς φαίνεται πως μπορεί να εκφράσει ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που αγκαλιάζει πλέον όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κι όχι μόνο του Νότου, όπως δείχνει σχετική μέτρηση των διαθέσεων της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τη μέτρηση, η υποψηφιότητα Τσίπρα καταγράφεται ως ικανή προοπτική να υπερδιπλασιάσει τη δύναμη της Ομάδας της Αριστεράς στο προσεχές Ευρωκοινοβούλιο. 

Υπό αυτό το πρίσμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πυκνώνουν τις επιθέσεις στο γερμανικό παράγοντα και στους υποστηρικτές του, μηδέ εξαιρουμένου του Μάρτιν Σουλτς και των σοσιαλδημοκρατών, υπερτονίζοντας τη μεγάλη ευθύνη του Βερολίνου για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυτικές κοινωνίες. 

Επιθέσεις που έχουν βεβαίως ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αλλά διττό χαρακτήρα και αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς μέσω αυτών αναδεικνύεται η διαπραγματευτική αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του, αλλά και η ανεπάρκεια της Ν.Δ. και του κυβερνητικού εταίρου της, του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσουν με πειστικά επιχειρήματα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο Παρίσι, στο πλαίσιο ακόμη μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, όπου θα δει ένα ιστορικό πρόσωπο όχι μόνον της γαλλικής αλλά συνολικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεδρίαση με το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ομιλία σε εκδήλωση του Front de Gauche (Μέτωπο της Αριστεράς), συνεντεύξεις στα γαλλικά ΜΜΕ και συναντήσεις με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.


Ενας νέος «Τσίπρας» στο Δήμο Αθηναίων


Τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια και τον 33χρονο Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Δήμο της Αθήνας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Το θέμα των υποψηφίων μεταφέρεται σήμερα και αύριο προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον νεαρό Σακελλαρίδη, που αποτελεί μεγάλη έκπληξη και παραπέμπει συνειρμικά στην αρχή της πολιτικής καριέρας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από την πρώτη παρουσία του ως υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, οικονομολόγος, είναι μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και κατέβηκε ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012. Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη, αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή. Με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς». Εχει εργαστεί ως οικονομολόγος και έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολλών οικονομικών μελετών.




Πηγη: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *