Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κείμενο - παρέμβαση της ομάδας δράσης «Αλμωπία Η2Ο» για τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για το νερό

Η ομάδα δράσης «Αλμωπία Η2Ο» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό θέλει να επικοινωνήσει και να επισημάνει ότι σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν
με επιταχυνόμενους ρυθμούς, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού και περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της έλλειψης του νερού αλλά και της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων. 

Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία αλλά και μέσο κερδοφορίας μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των υδάτινων πόρων αποτελούν κύριο περιβαλλοντικό πρόβλημα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού. Οφείλουμε ωστόσο να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να πράξουν στα πλαίσια της κοινωνίας τους για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε απόφαση οφείλει να λαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο, έπειτα από τη δημιουργία κατάλληλων κοινωνικών δικτύων και επικοινωνίας όπου θα ενσωματώνουν και θα συνδέουν συνολικά όλους τους εμπλεκόμενους. 

Τη φετινή Παγκόσμια ημέρα για το νερό, πιστεύουμε πως αξίζει να αφιερωθεί σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίζονται, διεκδικούν και κερδίζουν μεγάλους και μικρότερους αγώνες κατά της εμπορευματοποίησης του σημαντικότερου συλλογικού μας αγαθού.

Τα τελευταία 15 έτη, 86 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, επαναδημοτικοποίησαν τις υπηρεσίες ύδρευσης τους. Από την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και την μάχη που δόθηκε με το στρατό και την αστυνομία, το Χάμιλτον του Καναδά όπου μετά από ένα δεκαετή αγώνα πέτυχαν την επιστροφή της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος σε δημόσια χέρια μέχρι και εδώ στην Ευρώπη με τις εμβληματικές επαναδημοτικοποιήσεις στη Γαλλία, τα δημοψηφίσματα σε Γερμανία (Βερολίνο - Αμβούργο) και Ιταλία που τερμάτισαν όχι μόνο τις ιδιωτικές συμβάσεις αλλά και την ίδια την ιδέα τις ιδιωτικής διαχείρισης του νερού και τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε Ολλανδία, Γερμανία, Λιθουανία που προστατεύουν το νερό από λογικές ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Σε καμιά χώρα του κόσμου οι άνθρωποι δεν έμειναν αδιάφοροι στις πολιτικές για το νερό που ευνοούν λίγους και επιβαρύνουν τους πολλούς.

www.youtube.com/embed/A1XAQwcmmnQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Η φετινή ημέρα όμως φέρνει και μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις και νίκες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, που μετά από αγώνες εκατοντάδων πολιτών στις 18 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν για το αν θέλουν το νερό τους να περάσει σε ιδιώτες. Δημοψήφισμα που επανατοποθετεί την έννοια της Δημοκρατίας στην πραγματικότητα, με τους πολίτες να παίρνουν πλέον το ρόλο που δικαιούνται για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.

Μπορούμε κι εμείς να τους προλάβουμε....

Ας ενεργοποιηθούμε και να δεσμεύσουμε τη νέα Δημοτική Αρχή και στη δική μας περιοχή, ώστε να μη διανοηθεί να πάρει μονομερείς αποφάσεις εναντίον του όποιου δημόσιου και κοινωνικού αγαθού και πρώτιστα του νερού, χωρίς πρώτα να ερωτηθούν οι πολίτες αυτού του τόπου. 

Ενημερωθείτε, διαδώστε , συμμετέχετε στον αγώνα που ξεκινήσαμε γιατί «ο μόνος αγώνας που χάθηκε, είναι αυτός που δε δόθηκε ποτέ»! επικοινωνία: almopiah2o@gmail.com και http://almopiah2o.blogspot.gr/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *