Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Διονύσης Σταμενίτης: «Να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο το Μουσείο της Πέλλας για την υψηλή τουριστική περίοδο »

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο, για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Πέλλας.

Όπως τονίζει ο Βουλευτής σε ερώτηση του προς τον υπουργό, αυτή τη στιγμή στο Μουσείο της Πέλλας απασχολούνται 10 ημερήσιοι μόνιμοι φύλακες και 6 ημερήσιοι φύλακες μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ. Από τα μέσα Μαΐου οι 6 φύλακες θα αποχωρήσουν καθώς τελειώνει η σύμβαση τους και είναι άγνωστο αν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν αλλά και των αναγκών, που θα είναι αυξημένες, λόγω της έναρξης της υψηλής τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε η έγκριση προσλήψεων 500 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαφόρων ειδικοτήτων ( ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων, ΔΕ Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Καθαριστών ) χρονικής διάρκειας έως 4 μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μουσεία και αρχαιολογιοκούς χώρους.

Για την ΙΖ’ ΕΠΚΑ προβλέπονται προβλέπονται 6 θέσεις Ημερήσιων Φυλάκων, 2 ΔΕ Νυχτοφυλάκων και 2 ΥΕ καθαριστών. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου της Πέλλας, για την λειτουργία του Μουσείο σε επεκτεινόμενο ωράριο ( 8.00-20.00 ) χρειάζονται 20 ημερήσιοι φύλακες, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι δέκα ημερήσιοι φύλακες για να μπορέσει το Μουσείο της Πέλλας και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας να λειτουργήσουν πλήρως. Αν αναλογιστούμε ότι από τις προβλεπόμενες θέσεις, κάποιες θα διατεθούν στο Μουσείο της Βεργίνας, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Σταμενίτης ζητά την παρέμβαση του Υπουργού για άμεση επίλυση του ζητήματος που προκύπτει τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι αδιανόητο ένας τέτοιος χώρος, πολιτισμικού πλούτου και τεράστιας ιστορίας όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Πέλλας να αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα και να μην είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να λειτουργήσει κανονικά (βάση των προγραμμάτων του καλοκαιριού και των απαιτήσεων της τουριστικής περιόδου). Είναι επίσης ανεπίτρεπτο ένα Μουσείο, το οποίο αποτελεί κόσμημα για τη χώρα μας όντας ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα μουσεία της, και το οποίο κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ μέρος των οποίο καλύφθηκαν από το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει από τις 8.00 έως τις 20.00 και να είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες».

Συνεχίζοντας ο Βουλευτής σημειώνει ότι η Πέλλα, ο αρχαιολογικός της χώρος και το Μουσείο προσφέρουν τη γνωριμία με την αρχαία ζωή σε πραγματική διάσταση, προσφέρουν ανεκτίμητα ευρήματα και αναπαραστάσεις, προσφέρουν την επαφή με τον πολιτισμό όπου μεγάλωσε, έζησε, οραματίστηκε και ξεκίνησε την εκστρατεία του ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πατέρας του ο Φίλιππος Β’.

Ως εκ τούτου ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για την στελέχωση του Μουσείου της Πέλλας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει με ωράριο 8.00-20.00 για την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *