Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Διευκρινήσεις για αιτήσεις πληρωμής σε βιολογικά και απονιτροποίηση

Όποιος ήταν αρχηγός της εκμετάλλευσης το 2012, τη χρονιά που ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας πενταετίας για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα (βιολογικά και απονιτροποίηση), θα πρέπει να υποβάλει και την αίτηση πληρωμής της ενίσχυσης για την ίδια χρονιά, μέσα στις προθεσμίες που ορίζουν οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.




Για κατάταξη της αμειψισποράς και του ακαλλιέργητου περιθωρίου σε ομάδες καλλιέργειας απαιτείται γνώση όλων των καλλιεργειών.




Αυτό απαντά σε ερώτηση γεωπόνων-μελετητών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς θα πληρωθεί ο δικαιούχος, ανεξάρτητα από το αν το 2013 μεταβίβασε τα ενταγμένα στην απονιτροποίηση χωράφια του στη σύζυγό του. Να σημειωθεί ότι για το 2013 την αίτηση πληρωμής θα την υποβάλει ο «αγοραστής».

Σε μια σειρά από εξειδικευμένες ερωτήσεις των δικαιούχων και των γεωπόνων-μελετητών απάντησε το υπουργείο, μέσω της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, ως εξής:




ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Θα ισχύσει η πολιτική όπως και στα τιμολόγια των γεωργικών εφοδίων όπου τα πρωτότυπα παραστατικά θα ελέγχονται και θα σφραγίζονται στο διοικητικό έλεγχο;

-Ναι



2.Τεμάχιο ενταγμένο σε κάποιο μέτρο έχει ενταχθεί με ορισμένη έκταση (π.χ. 10 στρ.) και στην ΑΕΕ έχει δηλωθεί μεγαλύτερο (π.χ. 13στρ.). Βάσει των τίτλων ιδιοκτησίας καλύπτει το μεγαλύτερο (π.χ. τα 13στρ.) και δεν έχει θέμα με αδυναμία απόδειξης κατοχής. Υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή του ή όχι. Αν ναι, και ειδικά στην περίπτωση που ο παραγωγός είναι σε δείγμα ελέγχου, υπάρχει δυνατότητα διοικητικής πράξης (δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα σύνολα τόσο των γεωχωρικών όσο και των αλφαριθμητικών δεδομένων).

-Κατά τη διαδικασία πληρωμής λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα του διοικητικού και επιτόπιου ελέγχου, των διασταυρωτικών ελέγχων ΑΕΕ και τα οποία επεξεργάζονται μηχανογραφικά προκειμένου να υπολογιστεί η πληρωμή του με όποιες τυχόν κυρώσεις.

Ο παραγωγός αιτείται την πληρωμή αγροτεμαχίου 10 στρ. μέσω της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Στη δήλωση Εφαρμογής δηλώνει την έκταση που εφάρμοσε τη δέσμευση της Δράσης και η οποία συνδέεται με την αίτηση πληρωμής του. Επιπλέον με τη Δήλωση Εφαρμογής καταθέτει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά Δράση. Στην περίπτωση της Βεβαίωσης τήρησης των απαιτήσεων του Καν. (ΕΚ) 834/2007, ο οργανισμός πιστοποίησης ελέγχει το σύνολο του τεμαχίου της ΑΕΕ και πιστοποιεί την έκταση στην οποία εφαρμόστηκαν οι δεσμεύσεις.



3.Περίπτωση παραγωγού με δύο τεμάχια (ενοικιζόμενα) ίδιας έκτασης στην ίδια τοποθεσία στην ΑΕΕ 2011. Αιτήθηκε το ένα επειδή το άλλο θα το άφηνε στα επόμενα έτη. Λόγω εσφαλμένης καταχώρησης των ιδιοκτητών στην ΑΕΕ 2011, το τεμάχιο που αιτήθηκε είναι αυτό που άφησε. Υπάρχει δυνατότητα μεταβολής ΣΠΔ που ουσιαστικά θα αφορά την αλλαγή χαρτογραφικού; Αν όχι τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να μην πληρωθεί με ποινές τουλάχιστον στα επόμενα μετά το πρώτο έτος;

-Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται αντικατάστασση αγροτεμαχίων βάσει κοινοτικών και εθνικών διατάξεων.



4.Δικαιούχος «μεταβίβασε» κατά το 2013 τα χωράφια της νιτρορύπανσης στη σύζυγό του. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μεταβιβάσεων για τα 2 πρώτα έτη εφαρμογής, πώς θα γίνει η διαδικασία? Αν ανοίξω στη σύζυγο λογαριασμό στην on line εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για να της κάνω τη δήλωση εφαρμογής του 2ου έτους δε θα βρίσκει το ΑΦΜ της, καθώς δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τη ΔΑΟΚ.

- Υπάρχει σχετική αναφορά στην εγκύκλιο της δήλωσης εφαρμογής. Για το 2012 η υποβολή δήλωσης εφαρμογής υλοποιείται από τον αρχικό δικαιούχο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μηχανογραφικής επεξεργασίας της μεταβίβασης θα καταχωρηθούν τα σχετικά στοιχεία και μετά την οριστικοποίηση της θα υποβληθεί δήλωση εφαρμογής από τον «αγοραστή» για το 2013.



5.Έχουμε περίπτωση στην οποία ο Πατέρας έχει πεθάνει το 2012 πριν προλάβει να κάνει ΟΣΔΕ. Ο πατέρας έχει μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα στο γιο το 2012, ο οποίος έχει κάνει ΟΣΔΕ. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση με την ενεργοποίηση λογαριασμού στις Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις,αφού η ενεργοποίηση δεν μπορεί να γίνει στο όνομα του; Μπορεί να την διαχειριστεί ο γιός του με κάποιο τρόπο;

- Θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία μεταβίβασης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής ο κληρονόμος θα αιτηθεί την απόκτηση λογαριασμού και θα καταθέσει την δήλωση εφαρμογής.



ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΟΥ

1.Παραγωγός αιτείται ενίσχυσης 15,2 στρ για ελαιοτεμάχιο ενώ στις ΑΕΕ 2012 και 2013 η έκταση είναι 16,5 στρ. Η ευρεθείσα έκταση είναι επίσης 16,5 στρ. Θα υπάρχει πρόβλημα κατά την πληρωμή ή και κατά την αντιστοίχιση στην εφαρμογή; Θα πρέπει να γίνει διοικητική πράξη και να σπάσει το αγροτεμάχιο σε 15,2 και 1,3 στρ; Το παραπάνω ερώτημα ισχύει για έναν παραγωγό που αιτήθηκε 2,5 στρ ενώ η έκταση στις ΑΕΕ είναι 3,3 στρ και η ευρεθείσα 3,2 στρ.

-Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό της πληρωμής ή/και πιθανών κυρώσεων βάσει έκτασης συγκρίνονται η αιτηθείσα έκταση πληρωμής (ΑΕΕ), η προσδιορισθείσα και η ενταχθείσα έκταση προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μικρότερη αυτών.

2. Παραγωγοί που έχουν στην κατοχή τους ελαιοτεμάχια και αιτούνται ενίσχυσης εμφανίζονται στην αίτηση ενίσχυσης για το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας να έχουν και τους τρεις κωδικούς α) για παραγωγή επιτραπέζιας β) διπλής κατεύθυνσης και γ) για παραγωγή ελαιολάδου. Θα πρέπει να γίνουν διοικητικές πράξεις ώστε τα αγροτεμάχια στις ΑΕΕ του 2012 και 2013 να είναι όπως στην αίτηση ενίσχυσης δεδομένου ότι δεν αλλάζει το ποσό ενίσχυσης;

-Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



3.Παραγωγός έχει αιτηθεί να ενισχυθεί για 7 ελαιοτεμάχια (τόσα είχε στην ΑΕΕ2011).Στις ΑΕΕ του 2012 και 2013 εμφανίζει επιπλέον 8 ελαιοτεμάχια. Για τα πρώτα 7(για τα οποία ζήτησε να ενισχυθεί) στις ΑΕΕ 2012 και 2013 υπάρχει ο κωδικός παράλληλης δράσης 0201 ενώ για τα υπόλοιπα όχι. Θα υπάρξει πρόβλημα κατά την πληρωμή; Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές;

- Ο κωδικός παράλληλης δράσης 0201 δηλώνεται στα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας.



4.Είμαι δικαιούχος του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας-δράση 1.1 (παράταση διετίας). Για να καλύψω το έτος εφαρμογής 2012 έχω υπογράψει 2 συμβάσεις με τον πιστοποιητικό οργανισμό, που η μία διαδέχεται και συμπληρώνει την προηγούμενη. Στην ηλεκτρονική φόρμα συμπλήρωσης της Δήλωσης Εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα για τη συμπλήρωση μίας μόνο ημερομηνίας υπογραφής σύμβασης. Πρόκειται να διορθωθεί αυτό, ώστε να μπορούμε να συμπληρώνουμε και τις 2 ημερομηνίες ή αρκεί η συμπλήρωση μιας ημερομηνίας και ποια θα πρέπει να είναι αυτή (της πρώτης ή της δεύτερης σύμβασης);

- Στη δήλωση εφαρμογής συμπληρώνεται η εν ισχύ σύμβαση με τον οργανισμό πιστοποίησης.



5. Από λάθος σε κάποιες συμβάσεις παραγωγών 2 της παράτασης δεν συμφωνούν οι κωδικοί ποικιλιών του ΣΠΔ -Συμβάσεων με την ΑΕΕ (2011-2012-2013). Π.χ. ενώ στην ΑΕΕ τα αγροτεμάχια είναι Ελιές Διπλής Κατεύθυνσης (Κωδικός 220) στο ΣΠΔ και κατ' επέκταση και στη σύμβαση με τη Διεύθυνση Γεωργίας περάστηκαν ως επιτραπέζιες ελιές (Κωδικός 240). Τι θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση αυτή και ποιες η δικές μου ενέργειες; Ισχύει αυτό που γράφεται στις ερωτοαπαντήσεις που μας στείλατε μετά την δεύτερη συνάντηση μας για την παραπάνω περίπτωση:

Μεταβολή ΣΠΔ για ίδια ομάδα καλλιέργειας άλλη ποικιλία

Η Μεταβολή ΣΠΔ σε επίπεδο ποικιλιών - κατηγοριών ζώων θα επιτρέπεται οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, πριν την πρώτη οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής.

Επειδή τα χρήματα τα οποία θα λάβει ο παραγωγός δεν μεταβάλλονται θα υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή του;

-Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών. Η μεταβολή σ επίπεδο ποικιλιών - κατηγοριών ζώων θα επιτρέπεται οποιαδήποτε χρονική στιγμή.



6.Παραγωγός που ήταν ήδη στη βιολογική γεωργία μετά από μεταβίβαση λόγω θανάτου έχει υπογράψει δύο συμβάσεις. Στη δήλωση εφαρμογής θα υπάρχει πρόβλημα;

- Η δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται στο όνομα αυτού που έχει υποβληθεί η αίτηση πληρωμής. Εφόσον πρόκειται για περίπτωση μεταβίβασης θα πρέπει να προηγηθεί η μεταβίβαση, της δήλωσης εφαρμογής.



7. Στο ΣΠΔ δηλώνουμε βρώμη κτηνοτροφική - κωδικός 120, ενώ στην ΑΕΕ δηλώνεται βρώμη με κωδικό ομάδας καλλιέργειες 8 ζωοτροφές 6800 βρώμη είναι οι σωστοί κωδικοί; Καθώς και λόλιο - λειμώνες στο ΣΠΔ δηλώθηκε με τον κωδικό 490 ενώ στην ΑΕΕ 2 λοιπά σιτηρά - διάφορα είναι σωστός κωδικός;

- Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



8.Βιολογικά Βίκος: Στη δήλωση της Α.Ε.Ε. ο βίκος είναι δηλωμένος ως σανό (Ομάδα καλλιέργειας: Ζωοτροφές ποικιλία: Σανός κριθάρι, βρώμη, βίκου άλλοι σανοί ). Όμως ο κωδικός καταχώρησης που χρησιμοποιήθηκε από την ΔΑΟΚ στο Μηχανογραφικό σύστημα αντί του 670 (που αντιστοιχεί στην ΑΕΕ) είναι ο 100 (δηλαδή ομάδα καλλιέργειας: Ζωοτροφές ποικιλία: Βίκος). Υπάρχει πρόβλημα αναντιστοιχίας ή όχι ?

- Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



9.Έστω ότι έχουμε ένα παραγωγό που το Σ.Π.Δ. που κατέθεσε στην ΔΑΟΚ αφορούσε αγροτεμάχια με καλλιέργεια Λοιπά Σιτηρά (490). Στο ΟΣΔΕ 2012 μερικά από αυτά τα αγροτεμάχια τα δήλωσε με κωδικό ομάδα καλλιέργεια (2 - Λοιπά Σιτηρά) και κωδικό ποικιλίας ( 6899 - Βρώμη) και τα υπόλοιπα τα δήλωσε με κωδικό ομάδα καλλιέργεια (8 - Ζωοτροφές) και κωδικό ποικιλίας ( 6800 - Βρώμη) ο πιστοποιητικός οργανισμός για τα εν λόγω αγροτεμάχια πιστοποίησε Βρώμη. Θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πληρωμή των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων;

-Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



10. Ο κωδικός που καταχωρούνται τα Σ.Π.Δ στο σύστημα γεωργο-περιβαλλοντικών. Λοιπά σιτηρά (490) με ποιους κωδικούς της ΑΕΕ συμφωνούν.

- Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



11. Συγκεκριμένα στο 1ο έτος εφαρμογής έχει δηλωθεί ο κωδικός 240 επιτραπέζιες ελιές ενώ, στο 2ο έτος στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης έχουν δηλωθεί με κωδικό 220 διπλής κατεύθυνσης. Η ερώτησή μας είναι οι εξής, εμείς οι χειριστές μπορούμε να δεχτούμε αίτησή τους και να προβούμε στην αλλαγή του κωδικού για το 2ο έτος εφαρμογής, χωρίς αυτή η ενέργεια να έχει οποιαδήποτε άλλη συνέπεια;

- Αποστέλλεται σχετικός πίνακας αντιστοίχισης καλλιεργειών



12. Στην περίπτωση που η ενιαία του παραγωγού το 2012 και το 2013 αναφέρει για τα ενταγμένα αγροτεμάχια ΝΑΙ στο πεδίο Βιολογική γεωργία και ΝΑΙ στο πεδίο παράλληλη δράση χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο κωδικός παράλληλης δράσης (0201) θα έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διοικητική πράξη για την διόρθωση του σφάλματος ή μας καλύπτει το ΝΑΙ στα συγκεκριμένα πεδία.

- Ναι



13. Στο άρθρο 11 της ΚΥΑ 1683/109963(ΦΕΚ Β΄2333) που συνιστά τροποποίηση της ΚΥΑ 079833/24-10-11 στην παράγραφο 2 του σημείου β αναφέρεται ότι . Να μας ενημερώσετε αν η καλλιέργεια της αμειψισποράς, το ακαλλιέργητο περιθώριο και το βαμβάκι (αφού έχουν το ίδιο ύψος ενίσχυσης) αποτελούν μία ομάδα καλλιέργειας ή όχι.

- Σύμφωνα με το άρ. 11, παρ. 2 της ΚΥΑ 1683/109963 ορίζεται ότι «Οι εκτάσεις που δηλώνονται από ένα δικαιούχο, για τις οποίες λαμβάνεται το ίδιο ύψος της ενίσχυσης, θεωρείται ότι αποτελούν μία ομάδα καλλιέργειας». Ο ορισμός αυτός χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των μειώσεων και των κυρώσεων που περιγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Για την κατάταξη της αμειψισποράς και του ακαλλιέργητου περιθωρίου σε ομάδες καλλιέργειας απαιτείται γνώση του συνόλου των καλλιεργειών του δικαιούχου. Αν ο δικαιούχος έχει ως αρδευόμενη καλλιέργεια μόνο βαμβάκι, τότε όντως το βαμβάκι και το σύνολο της έκτασης αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου αποτελούν μια ομάδα καλλιέργειας. Ωστόσο στις ΚΥΑ 1683/109963 ΚΑΙ 079833 ορίζονται και κυρώσεις σε επίπεδο καλλιέργειας και όχι ομάδας καλλιέργειας.





ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.Ο κωδικός της ΑΕΕ «εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση που προσμετρούνται στα εκτατικά δικαιώματα» που αφορά το ακαλλιέργητο περιθώριο της νιτρορύπανσης είναι αποδεκτός ή απαιτείται Διοικητική Πράξη για την αλλαγή του? Αν ναι, ποιος είναι ο αποδεκτός κωδικός?

-Ο κωδικός είναι αποδεκτός



2. Δικαιούχος «μεταβίβασε» κατά το 2013 τα χωράφια της νιτρορύπανσης στη σύζυγό του. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μεταβιβάσεων για τα 2 πρώτα έτη εφαρμογής, πώς θα γίνει η διαδικασία? Αν ανοίξω στη σύζυγο λογαριασμό στην on line εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για να της κάνω τη δήλωση εφαρμογής του 2ου έτους δε θα βρίσκει το ΑΦΜ της, καθώς δεν έχει υπογράψει σύμβαση με τη ΔΑΟΚ.

-Αν την ΑΕΕ του 2013 την έχει υποβάλλει ο «μεταβιβαστής» η δήλωση εφαρμογής πρέπει να υποβληθεί από τον «μεταβιβαστή». Εφόσον την ΑΕΕ 2013 την έχει κάνει ο αποδέκτης της μεταβίβασης, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση μεταβίβασης για τη δράση στη ΔΑΟΚ. Οι αιτήσεις μεταβίβασης θα εξεταστούν σε επόμενο στάδιο και θα ενημερωθείτε σχετικά. Εφόσον η αίτηση μεταβίβασης για τη δράση εγκριθεί, θα υποβάλει δήλωση εφαρμογής ο αποδέκτης σε επόμενο στάδιο.



ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΙΚΟΥ

1.Παραγωγός έχει ενταθεί στην πενταετία της νιτρορύπανσης και έχει υπογράψει σύμβαση. το 1ο έτος θα υποβάλει δήλωση εφαρμογής ο ίδιος. το 2ο έτος (2013) έχει γίνει μεταβίβαση δικαιωμάτων και τα αγροτεμάχια στην αεε 2013 έχουν δηλωθεί από τον αποδέκτη της μεταβίβασης o αρχικός δικαιούχος και ο αποδέκτης έχουν υποβάλει αίτηση μεταβίβασης του μέτρου στην ΔΑΟΚ στις 8/1/2014. θα υποβάλει δήλωση εφαρμογής το 2013 ο αποδέκτης αν εχει εγκριθεί η μεταβίβαση του μέτρου και ποτέ χρονικά θα πρέπει να γίνει? θα ζητήσει νέο κωδικό για πρόσβαση στην εφαρμογή?

-Εφόσον η αίτηση πληρωμής/ΑΕΕ έχει γίνει το 2013 από τον αποδέκτη, η δήλωση εφαρμογής πρέπει να γίνει επίσης από τον αποδέκτη, εφόσον εγκριθεί η αίτηση μεταβίβασης για τη δράση 2.1. Η διαδικασία εξέτασης και καταχώρισης της μεταβίβασης θα γίνει σε επόμενο στάδιο και θα ενημερωθείτε σχετικά. Για τον κωδικό πρόσβασης παρακαλώ να απαντήσει η Διεύθυνση Πληροφορικής



2.'Οταν δικαιούχοι προσκομίσουν ένα τιμολόγιο λίπανσης για τα εντός και τα εκτός προγράμματος αγροτεμάχια, θα τους επιβάλλεται κύρωση 30% στη συνολική δικαιούμενη ενίσχυση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 079833/21-10-11 ή όχι;

- Για τον υπολογισμό των κυρώσεων ισχύει η υπ' αριθ. πρωτ. 079833/21.10.2011 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε από την υπ' αριθ. πρωτ. 1683/109963/13.09.2013 ΚΥΑ





ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΙΚΟΥ

1.Έχω δυο κτηνοτρόφους που μετέχουν και έχουν πληρωθεί στο μέτρο 1.3.2 επειδή είχαν βιολογική κτηνοτροφία. Γι’ αυτούς ο σύμβουλος μελέτητής θα "κόψει" και θα προσκομίσει τιμολόγιο νέο, άλλο, γιατί το δικό μας μέτρο είναι άλλο, ανεξάρτητο, διαφορετικό του 1.3.2 ? ή με αντίγραφο του υπάρχοντος θα πληρώσουμε και εμείς = απίθανο ή δεν θα "κόψει" και δεν θα προσκομίσει τίποτε γιατί έχει ήδη πληρωθεί η δράση?

- Από τις ενισχύσεις του μέτρου 214 αφαιρούνται τα κόστη που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό της ενίσχυσης του μέτρου 1.3.2. η ενίσχυση που αφορά στο πρόσθετο κόστος (δαπάνες στήριξης για γεωπόνο σύμβουλο, χημικές αναλύσεις,) καταβάλλεται βάση του ποσού του προσκομιζόμενου εξωφλημένου παραστατικού (καθαρή αξία). Ως ανώτατο όριο ορίζεται το γινόμενο της μοναδιαίας αξίας επί των ενταγμένων εκταρίων, όπως αναφέρεται στους σχετικούς πίνακες της ΚΥΑ και της τροποποίησης αυτής.

Όσον αφορά τις δαπάνες πιστοποίησης, επειδή στον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης για αυτές στη μελέτη, υπάρχει κλιμάκωση βάσει της έκτασης και έχει υπολογιστεί ένας μέσος όρος στο εγκεκριμένο ΠΑΑ : τα παραστατικά προσκομίζονται μόνο για τον έλεγχο ως προς την καταβολή ενίσχυσης στο πλαίσιο του Μέτρου 132, και η ενίσχυση προκύπτει η τιμή το γινόμενο της μοναδιαίας αξίας επί των ενταγμένων εκταρίων, όπως αναφέρεται στους σχετικούς πίνακες της ΚΥΑ και της τροποποίησης αυτής.



2. Α) Κατά τη διαδικασία αντιστοίχισης των ζώων στη δήλωση εφαρμογής για τη δράση 1.2 Βιολογική κτηνοτροφία εντοπίστηκε μια λάθος καταχώρηση που έγινε από την ΕΑΣ Έβρου στο ΟΣΔΕ 2011 όσο αφορά τα αρσενικά αιγοπρόβατα.

Συγκεκριμένα ενώ στο κτηνιατρικό μητρώο ο παραγωγός είχε 9 αρσενικά πρόβατα αυτά περάστηκαν ως τράγοι και όχι ως κριάρια. Ο παραγωγός πληρώθηκε κανονικά για το ΟΣΔΕ 2011. Στη συνέχεια κατέθεσε την αίτηση για ένταξη στη δράση 1.2 που φαίνονταν τα αρσενικά πρόβατα ως τράγοι αφού έτσι ήταν περασμένα στο ΟΣΔΕ 2011.

Κατά τον διοικητικό έλεγχο που έκανα από λάθος μου δεν εντόπισα τη λάθος εγγραφή όσον αφορά τα αρσενικά και τα πέρασα ως τράγους όπως φαίνονταν στο ΟΣΔΕ 2011. Έτσι υπογράφηκε η σύμβαση με τα αρσενικά πρόβατα να φαίνονται ως τράγοι. Στο ΟΣΔΕ 2012 η ΕΑΣ Έβρου και ο παραγωγός εντόπισαν το λάθος και καταχωρήθηκαν σωστά.

Παρακαλώ πολύ να με ενημερώσετε πως μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το λάθος έτσι ώστε να μπορέσει ο μελετητής να κάνει την αντιστοίχιση στη δήλωση εφαρμογής όσο αφορά τα εννέα αρσενικά πρόβατα που φαίνονται ως τράγοι.

Μπορεί να γίνει με τροποποίηση του ΣΠΔ για το 1ο έτος και για τα επόμενα μιας και δεν επηρεάζει ούτε τον αριθμό των ζώων ένταξης αλλά ούτε το δείκτη πυκνότητας παρά μόνο την κατηγορία από τράγους σε κριάρια ή θα χρειαστεί και τροποποίηση της σύμβασης;

Β) Δικαιούχος έχει ενταχθεί με 100 προβατίνες άνω του έτους και 10 κριάρια άνω του έτους στην ΑΕΕ του 2012 έχει 105 προβατίνες και 5 κριάρια άνω του έτους στην δήλωση εφαρμογής μπορούν να δηλωθούν ως ζώα διατήρησης οι 105 προβατίνες και τα 5 κριάρια ή απαιτείται τροποποίηση του ΣΠΔ ώστε να γίνει αντιστοίχηση των 5 κριαριών (σύμβασης) με 5 προβατίνες

Γ) Δικαιούχος έχει ενταχθεί με 100 προβατίνες άνω του έτους και 10 αμνούς κάτω του έτους

Στην ΑΕΕ 2012 έχει 110 προβατίνες στην δήλωση εφαρμογής θα γίνει αντιστοίχηση των 10 αμνών κάτω του έτους μα 10 προβατίνες άνω του έτους ή μπορεί να γραφεί 0 στην κατηγορία αυτή και να αντιστοιχισθούν οι 110 προβατίνες άνω του έτους της ΑΕΕ στις 100 της σύμβασης (ΜΜΖ ΑΕΕ με ΜΜΖ σύμβασης ίδιες);



-Η κατηγορία των ζώων που δύναται να ενταχθεί στη δράση 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία και να πληρωθεί εν συνεχεία είναι τα αιγοπρόβατα, δεν υπάρχει δηλαδή ο διαχωρισμός των αιγών από τα πρόβατα αλλά και ούτε των αρσενικών από τα θηλυκά ζώα. Συνεπώς δεν χρειάζεται καμιά τροποποίηση του ΣΠΔ ώστε να γίνει η αλλαγή των τράγων σε κριούς γιατί και τα δύο οδηγούν σε ΜΜΖ αιγοπροβάτων.

Κατά τον υπολογισμό πληρωμής θα λαμβάνονται υπόψη τα ΜΜΖ ένταξης και τα ΜΜΖ της Δήλωσης Εφαρμογής/Αίτηση Πληρωμής



3. Η ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού ζώων στην ΑΕΕ από ότι στην σύμβαση δημιουργεί πρόβλημα; Στην αντιστοίχιση στα ζώα διατήρησης πρέπει να γραφεί ο αριθμός των ζώων της σύμβασης ή μπορούν να γραφούν τα συνολικά ζώα (για τα οποία έχει πιστοποίηση);

- Δεν υπάρχει πρόβλημα να γραφούν και τα παραπάνω (συνολικά ζώα για τα οποία υπάρχει πιστοποίηση).



4.Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι μεταβολές στο ΣΠΔ στην βιολογική κτηνοτροφία και ποιο συγκεκριμένα στα βοσκοτόπια

Α) Απλά θα προσθέσουμε γραμμή;

Δε θα αναγράψουμε στοιχεία και αν ναι από πού θα τα δούμε; από τις ξατομικεύσεις; από αντίγραφο της ΑΕΕ;

θα μας τα δώσει ο μελετητής αφού κάνει πρόχειρη δήλωση εφαρμογής; Δε θα χρειαστεί να την σβήσει για να γίνει η μεταβολή;

Θα τα βλέπουμε αυτόματα με την προσθήκη της γραμμής;

Κρίνετε σκόπιμο να μας δώσετε οδηγίες της όλης διαδικασίας για να προλάβουμε και τις ημερομηνίες



-Έχει σταλεί σχετικό manual. Η μεταβολή ΣΠΔ προηγείται της δήλωσης εφαρμογής.

Εφόσον έχει δημιουργηθεί πρόχειρη δήλωση εφαρμογής ο μελετητής οφείλει να την διαγράψει προτού ο ελεγκτής της ΔΑΟΚ προχωρήσει στη μεταβολή του ΣΠΔ μετά από έγγραφο αίτημα του ενδιαφερόμενου. Στη συνέχεια δημιουργείται νέα δήλωση εφαρμογής.



5. 1)ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : Θα θέλαμε να μας πείτε πότε γίνεται τροποποίηση και πότε μεταβολή του ΣΠΔ, παραδείγματα:

α) στην ΑΕΕ έχει 10 βοοειδή 2-6 ετών και 10 βοοειδή >6 ετών , στο ΣΠΔ έχει20 βοοειδή > 24 μηνών (μία εγγραφή)

β) στην ΑΕΕ έχει 10 βοοειδή 2-6 ετών και 10 βοοειδή 6-24 μηνών = 16ΜΜΖ στο ΣΠΔ έχει 8 βοοειδή >24 μηνών και 13 βοοειδή 6-24 μηνών = 15,8ΜΜΖ

- Μεταβολή ΣΠΔ γίνεται στις περιπτώσεις αυξομείωσης γραμμών ζωικού κεφαλαίου χωρίς να μεταβάλλεται ο συνολικός ενταγμένος αριθμός ΜΜΖ.



6. Παραγωγός δηλώνει στην ΑΕΕ 2011 πρόβατα και κριάρια. Το 2012 έχει τέσσερις κατηγορίες ζωικού κεφαλαίου (πρόβατα, αίγες, κριάρια και τράγους). Πως θα γίνει προσθήκη και άλλων κατηγοριών ζωικού κεφαλαίου;

- Θα πρέπει να γίνει μεταβολή του ΣΠΔ.Ο τρόπος μεταβολής έχει σταλεί σε σχετικό manual.



7. 1.Μπορούμε να μεταβάλουμε και τα βοσκοτόπια; Αν ναι, όταν στο ΣΠΔ της σύμβασης τα βοσκοτόπια είναι έξι σε αριθμό και στην ΑΕΕ 2012 δύο ή τρία σε αριθμό και με διαφορετικό χαρτογραφικό πως θα κάνουμε την μεταβολή για να γίνει η αντιστοίχιση.

2.Έχουμε επίσης μεταβολές και στους στάβλους γιατί δόθηκε η δυνατότητα να διορθωθούν στην ΑΕΕ του 2012. Στο ΣΠΔ απεικονίζεται ο παλιός στάβλος που έχει διαφορετικό χαρτογραφικό και έκταση. Πως θα γίνει αυτή η μεταβολή; Επίσης σε δύο περιπτώσεις παραγωγών έχουμε αλλαγή μόνο στην έκταση του στάβλου. Πώς θα την αλλάξουμε;

- 1)Η αντιστοίχιση περισσότερων βοσκότοπων του ΣΠΔ (π.χ. 6 βοσκότοποι) με λιγότερους βοσκότοπους της ΑΕΕ (π.χ. 2 ή 3 βοσκότοποι) μπορεί να γίνει χωρίς καμιά μεταβολή του ΣΠΔ. Στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να γίνει μεταβολή του ΣΠΔ όπου οι 2 ή 3 βοσκότοποι θα έπρεπε να γίνουν 6 ώστε να μπορέσουν να αντιστοιχηθούν με τους 6 βοσκότοπους της ΑΕΕ. Εννοείται ότι η τελική συνολική έκταση των βοσκότοπων του ΣΠΔ θα πρέπει να είναι ίση με την αρχική έκταση ένταξης. Τα χαρτογραφικά μπορεί να είναι διαφορετικά, μας ενδιαφέρει μόνο το σύνολο της έκτασης των βοσκότοπων που δηλώνεται στη Δήλωση Εφαρμογής.

Και με την αντιστοίχιση των στάβλων δε χρειάζεται καμιά μεταβολή του ΣΠΔ όσον αφορά στο χαρτογραφικό και στην έκταση.

Όσον αφορά στη μεταβολή του ΣΠΔ έχει σταλεί σχετικό manual.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ

α) Με την αίτηση ένταξης κατατέθηκε βεβαίωση Δημάρχου 5ετίας.Γιά την δήλωση εφαρμογής 2013 πού μειώθηκε η έκταση βοσκοτόπου και υπάρχει διαφορετικό χαρτογραφικό, θα πρέπει να ζητηθεί νέα βεβαίωση ή ισχύει και η κατάσταση χρήσης βοσκής του Δήμου, για κάθε έτος?

β) Στην ΚΥΑ περιγράφεται η διαδικασία τροποποίησης ΣΠΔ. Στη μεταβολή ΣΠΔ που θα χρειαστεί να κάνουμε, απαιτείται απόφαση της Υπηρεσίας μας?



-Α) Εάν πρόκειται για την ίδια περιοχή καλύπτεστε από το ήδη υπάρχον παραστατικό εάν όμως παραχωρείται έκταση σε διαφορετική περιοχή τότε απαιτείται νέα βεβαίωση χρήσης βοσκής.

β) Όχι δεν απαιτείται απόφαση.



ΜΗΤΡΩΑ ΖΩΩΝ

α) Με τη διαδικασία της συμπλήρωσης δήλωση εφαρμογής, ζητείται η καταχώρηση του πεδίου στα συνημμένα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ εάν υπάρχει μητρώου ζώων. Στην περίπτωση των βοοειδών τι πρέπει να μπει αφού ελέγχεται μηχανογραφικά?

β) Οι ημερομηνίες ελέγχου του μητρώου, αρχίζουν με την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου ένταξης και για ένα χρόνο μετά (π.χ 10/5/2012 έως 10/5/2013).

-α) Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης εφαρμογής εφόσον πρόκειται για βοοειδή θα συμπληρώνεται ΝΑΙ

β) Διοικητικός έλεγχος από τους ελεγκτές της ΔΑΟΚ θα γίνεται μόνο στα αιγοπρόβατα σύμφωνα με το προσκομισθέν ενημερωμένο μητρώο της δήλωσης εφαρμογής.



ΑΔΕΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Από το αρμόδιο κτηνιατρείο εκδίδεται για τους μετακινούμενους, άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο και όχι βεβαίωση μετακίνησης. Σε αυτή την περίπτωση τι καταχωρούμε στο πεδίο της βεβαίωσης, ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

-Σύμφωνα με την ΚΥΑ 079833/24-10-2011 είναι αποδεκτά ένα από τα δύο παραστατικά (άδεια μετακίνησης η βεβαίωση).



ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

α. Στην ΚΥΑ καθώς και στην δήλωση εφαρμογής, ζητάμε τιμολόγια πληρωμής συμβούλου. Στις απαντήσεις που μας έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (email 1/2/2014 από Γεωργοπεριβαλλοντικά) αναφέρει ότι δεν απαιτείται.

- Βάσει της ΚΥΑ 079833/24-10-2011 και της τροποποίησης της απαιτείται αντίγραφο του παραστατικού αμοιβής συμβούλου για να καταβληθεί η σχετική ενίσχυση. Στην προηγούμενη αλληλογραφία εκ παραδρομής υπήρχε λάθος απάντηση.

Η ενίσχυση που αφορά στο πρόσθετο κόστος (δαπάνες στήριξης για γεωπόνο σύμβουλο, χημικές αναλύσεις,) καταβάλλεται βάση του ποσού του προσκομιζόμενου εξωφλημένου παραστατικού (καθαρή αξία). ως ανώτατο όριο ορίζεται το γινόμενο της μοναδιαίας αξίας επί των ενταγμένων εκταρίων, όπως αναφέρεται στους σχετικούς πίνακες της ΚΥΑ και της τροποποίησης αυτής.

Όσον αφορά στις δαπάνες πιστοποίησης, επειδή στον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης για αυτές στη μελέτη, υπάρχει κλιμάκωση βάσει της έκτασης και έχει υπολογιστεί ένας μέσος όρος στο εγκεκριμένο ΠΑΑ :

τα παραστατικά προσκομίζονται μόνο για τον έλεγχο ως προς την καταβολή ενίσχυσης στο πλαίσιο του Μέτρου 132 , και

η ενίσχυση προκύπτει η τιμή το γινόμενο της μοναδιαίας αξίας επί των ενταγμένων εκταρίων, όπως αναφέρεται στους σχετικούς πίνακες της ΚΥΑ και της τροποποίησης αυτής.


2. Με την κατάθεση της δήλωσης εφαρμογής, πρέπει να προσκομιστεί τιμολόγιο πληρωμής του γεωργικού συμβούλου. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία κάποιος δικαιούχος δεν έχει οριστική άδεια λειτουργίας, την οποία θα προσκομίσει με το τρίτο έτος εφαρμογής, τότε μπορεί να προσκομίσει το τιμολόγιο με την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης του τρίτου έτους ή πρέπει να το προσκομίσει όταν θα καταθέσει την δήλωση εφαρμογής του πρώτου ή δεύτερου έτους?

-Σύμφωνα με την ΚΥΑ 079833/24-10-2011 και της τροποποίησης αυτής μόνο η άδεια εγκατάστασης δύναται να προσκομιστεί με την υποβολή της δήλωσης εφαρμογής του 3ου έτους εφαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα παραστατικά προσκομίζονται καθ’ έτος μαζί με την δήλωση εφαρμογής.





πηγη:agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *