Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πόσοι θα μπουν φέτος σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δυσκολότερη αναμένεται να είναι φέτος η εισαγωγή υποψηφίων στο 10 πεδίο (ανθρωπιστικών επιστημών), που χάνει 720 εισακτέους, και ευκολότερη στα υπόλοιπα, στα οποία μοιράζονται οι απώλειες του 1ου - ιδιαίτερα στο 2ο (θετικών επιστημών) και στο 5ο (οικονομικών).


Σύμφωνα με τα "Νέα", που παρουσιάζουν την κατανομή των εισακτέων σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, η κατανομή των εισακτέων αποτελεί χρήσιμο βοήθημα καθώς ο αριθμός τους ανά τμήμα, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο περυσινό, αποτελεί από τα κεντρικά κριτήρια που θα προσδιορίσουν τις βάσεις εισαγωγής.

Τα άλλα κριτήρια, που ακόμη παραμένουν άγνωστα, είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλεγούν στις εφετινές εξετάσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όταν συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Οι προτιμήσεις πάντως, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν αισθητά από πέρυσι.

Στους καταλόγους που επισυνάπτονται, στην τρίτη στήλη καταγράφεται ο τελικός αριθμός εισακτέων σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας αποφασίσει- κάτι που αναμένεται μέσα στη βδομάδα- να γίνουν εφέτος ελεύθερες μετεγγραφές υποψηφίων από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ως σήμερα διαδικασία (ειδικές κατηγορίες που εισάγονται καθ΄υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων).

Στην περίπτωση αυτή, στα μεν πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι θέσεις θα αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 10% του αριθμού εισακτέων, ενώ στα υπόλοιπα σε ποσοστό έως και 30%.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των πινάκων, αύξηση εισακτέων της τάξης του 3-5% εμφανίζεται στις πολυτεχνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και θετικές σχολές, με ανάλογη μείωση στις θεωρητικές και σταθερότητα στις περιζήτητες ιατρικές.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων πάντως δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 46.410 υποψήφιοι και στα ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι είχε πέσει μεγάλο μαχαίρι, 23.555.

Εν συνόλω γενικής σειράς και ελεύθερων μετεγγραφών φθάνουμε τους 69.965 εισακτέους, στους οποίους θα προστεθούν αργότερα και όσοι εισαχθούν σε στρατιωτικές κλπ σχολές και από διάφορες άλλες ειδικές κατηγορίες καθ΄υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, όπως αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού κ.ά.


Σε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η χωρίς όρους μετεγγραφή στα ΑΕΙ, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ισχύον σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ των πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων κατηγοριών.

Πλέον, όσοι υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες θα δίνουν κανονικά εξετάσεις με όλους τους υποψηφίους και ανάλογα με το τμήμα στο οποίο πέτυχαν την εισαγωγή τους, θα μπορούν ελεύθερα να μετεγγραφούν σε ένα ομοειδές του τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή θα μπαίνουν στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας με τα ίδια μόρια όλοι οι υποψήφιοι, αλλά εκείνοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ πρέπει να γίνεται με απολύτως καθαρό ακαδημαϊκά κριτήρια αξιολόγησης, δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι να εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής.


ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *