Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Τρέμουν οι μεταποιητές συμπύρηνων τα αντίποινα της Ρωσίας στις εξαγωγές

Ανησυχεί ο κλάδος των μεταποιητών φρούτων της χώρας μας για πιθανά αντίμετρα λόγω του ρήγματος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας που πυροδοτεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.



Ένας εμπορικός πόλεμος της ΕΕ με τη Ρωσία, σύμφωνα με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, θα βγάλει εκτός τους Έλληνες εξαγωγείς από την εν λόγω αγορά, ενώ οι ποσότητες που δεν θα εξαχθούν προς τη χώρα αυτή θα πρέπει να οδηγηθούν σε άλλες αγορές προκαλώντας αύξηση της προσφοράς και πτώση τιμών για τα προϊόντα μας.

Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο, αναφέρει η ΕΚΕ, καθώς κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. «Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκ. ευρώ συναλλάγματος», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.



Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΕ έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερη ανησυχία ο κλάδος μεταποίησης φρούτων παρακολουθεί την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Η λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας απειλεί άμεσα τις εμπορικές μας σχέσεις με τη χώρα αυτή αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να περιμένουμε αντίμετρα.

Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο μας. Κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκ. ευρώ συναλλάγματος.

Η αγορά όμως δε λειτουργεί μηχανιστικά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι ότι αν βγούμε από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούμε από άλλους προμηθευτές. Και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε για τις ζημιές που θα μας επιβάλλουν.




πηγη:agronews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *