Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου της ακτινιδιάς

Σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και τη συμμετοχή του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκη καθώς επίσης, υπηρεσιακών παραγόντων της ίδιας Διεύθυνσης, ο κ. Άντιπεριφερειάρχης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη για το πρόβλημα του επιβλαβούς βακτηρίου της ακτινιδιάς. 

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 18-06-2014 παρουσία Φυτογειονομικών Ελεγκτών του Υπουργείου και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και βάση του Σχεδίου που διανεμήθηκε σχετικά με τα Μέτρα Επείγοντος χαρακτήρα για την εξάλειψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Pseudomonas syringae pv. Actinidiae θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα έξης:

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην Περιφερειακή Ενότητας της Πέλλας, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές για την ανάπτυξη του τόπου μας παραγωγές. Είναι η ελπίδα μας για την οικονομία της Πέλλας. Είναι η καλλιέργεια που σταθερά και κάθε χρόνο αυξάνει το μερίδιο συμμετοχής της στο μείγμα της Πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής μας.

Διακρίνεται από έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα (περίπου το 90% της παραγωγής εξάγεται) και μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την είσοδο των προϊόντων μας σε νέες δυναμικές αγορές όπως η Κίνα και να βοηθήσει έμπρακτα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας που είναι και ο Εθνικός μας στόχος.

Παράλληλα η εμπιστοσύνη των παραγωγών και η στροφή τους προς την καλλιέργειά της, οδηγεί σε μία άτυπη πορεία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της Πέλλας, δίνοντας λύση και στο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας, που είναι ο κορεσμός της από τις καλλιέργειες του ροδάκινου και των νεκταρινιών, που οδηγεί σε υπερπαραγωγή, χαμηλές τιμές παραγωγού, προβλήματα στην διάθεσή του και τελικά σε κλίμα εντάσεων και διαμαρτυριών.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, στην καλλιέργεια που επενδύσαμε για το μέλλον, ανέκυψε το πρόβλημα που αναφέρεται επιστημονικά ως Pseudomonas syringae pv. Actinidiae ή Psa ή το κοινώς ονομαζόμενο “Βακτήριο της Ακτινιδιάς”.

Από τα στοιχεία που η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πέλλας διαθέτει, βάση των δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν και των επιτόπιων ελέγχων, το πρόβλημα μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί σε περίπου 105 στρέμματα της καλλιέργειας, επί συνόλου 2507 στρεμμάτων βάση των επίσημων στατιστικών του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2012 και περί των 2850 στρεμμάτων που εκτιμάμε ότι καλλιεργήθηκαν στο 2013.

Ευελπιστούμε και προσπαθούμε να περιοριστεί η ασθένεια μόνο σε αυτά και για τον λόγο αυτό οι Υπηρεσίες μας, από τον Μάϊο που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο ανοιχτές ομιλίες-ενημερώσεις σε παραγωγούς της περιοχής μας και έχουν ανακοινωθεί με Δελτία Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τον περιορισμό του. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται νέες καμπάνιες ώστε σε κάθε παραγωγό μας να γίνει πεποίθησή του ότι πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του.

Απέναντι στο πρόβλημα αυτό που μας προέκυψε, θεωρούμε ευτύχημα ότι για την περίπτωσή μας η Πολιτεία έχει ήδη έτοιμο πλάνο ενεργειών και εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που μας κοινοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του Βακτηρίου της Ακτινιδιάς, βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω στην ΚΥΑ 121285/665/2006 (ΦΕΚ 1416/Β') που εφαρμόστηκε για την καταπολέμηση του ιού της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή. Όπως και στην Τριστέτσα έτσι και στο Βακτήριο της Ακτινιδιάς η εκρίζωση και καύση της προσβεβλημένης καλλιέργειας είναι η πιο σίγουρη μέθοδος καταπολέμησης.

Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δριβελέγκας με το υπ' αριθμ. 1780/11-10-2011 έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων ανέφερε ότι για την εφαρμογή του μέτρου της εκρίζωσης για την Τριστέτσα, θα καταβάλονταν ως ποσό αποζημίωσης τα 20,54€ ανά δένδρο.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα με τη παρούσα επιστολή, θέλουμε να ζητήσουμε τη στήριξή σας και τη βοήθεια σας, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε στις καλλιέργειες ακτινιδιών της Πέλλας. 

Το σχέδιο που μας κοινοποιήθηκε, άρτιο τεχνικά και επιστημονικά, παραδόξως δεν αναφέρει τίποτε ως προς την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών από την ασθένεια, στο βαθμό που δεν ορίζεται σαφώς η ύπαρξη ενίσχυσης του παραγωγού που θα δει τον κόπο του και την επένδυσή του να εξαϋλώνεται εν μία νυχτή χωρίς δική του υπαιτιότητα και χωρίς περιθώριο εναλλακτικής διαχείρισης πέραν της εκρίζωσης.

Δεν ζητάμε να γίνει κάτι κατ' εξαίρεση για την περιοχή μας. Ζητάμε, πάντα στα πλαίσια τις ισονομίας και του δικαίου, να οριστεί μία δίκαιη αποζημίωση, όμοια ως προς το σκοπό και το πνεύμα που ίσχυσε για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τη Τριστέτσα και η πρόβλεψη της αποζημίωσης αυτής να αποτυπωθεί άμεσα στο υπό επεξεργασία σχέδιο και να μην παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι γνώση και εμπειρία από τα στελέχη του Υπουργείου σας υπάρχει, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν και έχοντας διδαχθεί από την ανατροφοδότηση των προβλημάτων που προέκυψαν τότε, μπορούν σήμερα με κατάλληλες προσαρμογές, να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο τεχνικό-οικονομικό σχέδιο για την εξάλειψη της ασθένειας από τη Πέλλα. 

Θεωρούμε ως δεδομένη και την πολιτική βούληση από πλευράς σας, για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης του προβλήματός μας.

Κύριε Υπουργέ, με τις ενημερώσεις και τις ενέργειές μας, πιστεύουμε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Η άστοχη όμως προσέγγιση σε εκριζώσεις χωρίς οικονομική ενίσχυση των πληγέντων είναι παραπάνω από πιθανό ότι θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στη φτώχεια και θα παρεμποδίσει την εξέλιξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στη Πέλλα για πολλά χρόνια. 

Με εκτίμηση,

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *