Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε ομάδα αίματος

Οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουν καν σε ποια ομάδα αίματος ανήκουν, όμως ο συγκεκριμένος βιολογικός δείκτης μπορεί να μας δώσει ζωτικές πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουμε.

Η ομάδα αίματος εξαρτάται από τις πρωτεΐνες (αντιγόνα) που υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καθορίζεται από τα αντιγόνα που «κληρονομούμε» από τους γονείς μας.


Δείτε με ποιες παθήσεις συνδέεται κάθε ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ, 0).


1. Προβλήματα μνήμης - ΑΒ
Μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Neurology καταδεικνύει πως η εγκεφαλική και η αγγειακή λειτουργία είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ αντιμετωπίζουν κατά 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης σε σύγκριση με άτομα που ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος. Ένας από τους λόγους που εξηγούν τη σχέση αυτή είναι μια πρωτεΐνη-κλειδί (ο λεγόμενος θρομβωτικός παράγοντας VIII), η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την ομάδα αίματος, σημειώνουν οι ερευνητές.


2. Καρκίνος στο πάγκρεας - όλες εκτός της μηδενικής
Τα άτομα που ανήκουν στη μηδενική ομάδα αίματος αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιγόνα Α και Β βοηθούν το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. pylori) να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στο γαστρεντερικό. Το βακτήριο συνδέεται στενά με τον καρκίνο του παγκρέατος. Όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 δε διαθέτουν τα αντιγόνα Α και Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους.


3. Καρδιοπάθεια - ΑΒ
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία ΑΒ διατρέχουν κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιαγγειακής φύσεως. Αν και η ομάδα αίματος είναι ένας παράγοντας κινδύνου στον οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε, μπορούμε να πάρουμε άλλα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα υγείας.


4. Χρόνιο στρες - Α
Τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) στο σώμα τους. Η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης σημαίνει ταχύτερη αντίδραση σε στρεσογόνους παράγοντες.Πηγή: onmed.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *