Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Λείψανα του Αγ. Δημητρίου στους Προμάχους Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ξεχωριστή Κυριακή η σημερινή για τους Προμάχους.

Στον Ιερό ναό του πολιούχου του χωριού Αγίου Δημητρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.

Το ιδιαίτερο της ημέρας, ήταν το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος έφερε μαζί του λείψανα του Αγίου Δημητρίου, τα οποία άφησε με την εντολή να παραμείνουν στο ναό των Προμάχων, ο εκλιπών Πατρο-Κοσμάς Χρυσουλάς.

Έτσι λοιπόν νωρίς το πρωί, κατέφθασε η πολυπληθής ακολουθία του Σεβασμιωτάτου και μετά την ευλαβική υποδοχή από τον ιερέα του χωριού πατρός Γεωργίου και πλήθους πιστών στην είσοδο του ναού, ο σεβάσμιος Δεσπότης τοποθέτησε την ιερή λειψανοθήκη σε περίοπτη θέση του ναού.

Ακολούθησε πανηγυρική Θεία λειτουργία, στην οποία παρέστησαν εκτός του Δεσπότη και του ιερέα του χωριού και οι Αρχιμανδρίτες Μάξιμος και Βαρθολομαίος, οι πατέρες Νικόλαος, Νικόλαος-Λουδοβίκος, Χριστόδουλος και Γεώργιος.

Από πλευράς πολιτείας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος εκφώνησε το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών", ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μπάτσης, ο αντιπρόεδρος των λουτρών Αλμωπίας Δημήτρης Βέσκος, που είναι και ιεροψάλτης του ναού και η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Μαρία Γιουρούκη.

Ο εξαιρετικός και πολυγραφότατος πατέρας Νικόλαος-Λουδοβίκος ανέπτυξε γλαφυρότατα την σημερινή παραβολή του σπορέος, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι η διδασκαλία του Θεού προσφέρει νόημα στον άνθρωπο και αποτελεί το γόνιμο χώμα κάτω από την σκληρή πέτρα και τα αγκάθια.

Τόνισε δε ότι ο Άγιος Δημήτριος, που έζησε πριν από 1700 περίπου χρόνια είναι πιό ζωντανός από εμάς με την αγάπη του στο Θεό, η οποία είναι βάλσαμο στα βάσανα της ζωής.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος και αφού έκανε μια μικρή αναφορά για την ιστορία του λειψάνου, ευχήθηκε να υπάρχει ευλογία του Αγίου στο χωριό.

Προέτρεψε όλους να φιλούν σαν τα μάτια τους το σπουδαίο κειμήλιο, που αποτελεί πραγματικό θησαυρό για το χωριό.

Τέλος εξήρε τον πατέρα Γεώργιο για την εργατικότητά του, καθώς επίσης και όλους τους πιστούς που κατέκλυσαν το ναό και βοηθούν την εκκλησία με όλους τους τρόπους.

Να τονίσουμε ότι η λειψανοθήκη με το Ιερό περιεχόμενο θα παραμείνει στο Ναό για πάντα, γεγονός ευλογίας και μέγιστης τιμής για το ιστορικό μας χωριό, οι κάτοικοι του οποίου διακατέχονται από πίστη και ευλαβικότητα προς την ορθοδοξία μας.


Δείτε τις φωτογραφίες από τα "Προμαχιώτικα Νέα"

























 
 πηγη: promahi-nea.blogspot.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *