Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Από το ζοφερό σήμερα, στο αύριο της ελπίδας και της ανατροπής - γράφει ο Κώστας Δανάς

Από το ζοφερό σήμερα, στο αύριο της ελπίδας και της ανατροπής - γράφει ο Κώστας Δανάς για την ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr
 
Σήμερα η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική ανασυγκρότηση, με ζήλο φανατικού αιρετικού, έχει συστηματικά αποδιαρθρώσει κάθε έννοια στοιχειώδους κοινωνικού αγαθού.
 
Σήμερα, που η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή «δημόσιας δωρεάν παιδείας και ελεύθερης, ακηδεμόνευτης έρευνας», έχουν υποστεί μια αφάνταστη συρρίκνωση», εδώ και δέκα χρόνια.
Οι δαπάνες για την παιδεία από πάνω από το 3% του ΑΕΠ, με το μέσο όρο στην Ευρώπη το 5,5%, τώρα βρίσκονται στο 1,9% του ΑΕΠ.
Οι λειτουργοί της βασικής εκπαίδευσης σήμερα, είναι λιγότεροι κατά 30.000, από όσους υπηρετούσαν το 2010 και οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν πάνω από 2.000! Σήμερα υπάρχουν πάνω από 11.000 εκπαιδευτικά κενά στην βασική εκπαίδευση. Αναμένεται να προκύψουν και άλλες 15% απολύσεις εκπαιδευτικών με βάση την «Αξιολόγηση»!
Η ιδιωτική εκπαίδευση, έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας. Οι επιχειρηματίες – σχολάρχες, καθίστανται ανεξέλεγκτοι, ενώ τα φροντιστήρια ανθούν από το δημοτικό, ως παράλληλη εκπαίδευση (κλασική παραπαιδεία).
Σήμερα, το νέο μεταναστευτικό ρεύμα χιλιάδων εγκεφάλων του αύριο, καλά κρατεί, ενώ η ανεργία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών αγγίζει το 60% και ανάμεσά τους 78.000, είναι άνεργοι εκπαιδευτικοί!
Σήμερα που το κύρος των Ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό βρίσκεται στο ζενίθ, πρέπει να καταργηθεί κατά την κυβέρνηση, η κατοχυρωμένη ελευθερία πρόσβασης των πολιτών, στις πανεπιστημιακές αίθουσες….!
 
Ακριβώς σ’ αυτή την συγκυρία καταχνιάς και διάλυσης, πρέπει οι μαθητές, οι φοιτητές, οι ερευνητές και οι εκπαιδευτικοί να αντισταθούν και να ονειρεύονται μια νέα ουσιαστικά, Δωρεάν Δημόσια κρατική εκπαίδευση και έρευνα!

Άλλωστε οι συστηματικές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, για την παιδεία και έρευνα, δεν αποτελούν κλειστό σύστημα, αλλά ένα συνεκτικό και ταυτόχρονα ανοικτό αξιακό πλαίσιο για δημόσια διαβούλευση, αλλά και ως βασική ύλη για την δημιουργική κριτική σκέψη και την βιωματικά δημιουργούμενη δημοκρατική συνείδηση.

Το ίδιο αποφασιστικός μπορεί να είναι επίσης, ο ρόλος μιας πολύπλευρης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, από το σπάσιμο του πανεπιστημιακού καθωσπρεπισμού και των κλειστών κύκλων των μελών – φοιτητών και καθηγητών – των ΤΕΙ και ΑΕΙ της περιφέρειας, και το δέσιμο με τα προβλήματα της περιοχής τους και της πολιτισμικής τους ανάπτυξης και παράδοσης, με θεατρικές ομάδες, αλληλέγγυες δράσεις, ερασιτεχνικούς ραδιοσταθμούς, πρωτοβουλίες υποδοχής και στήριξης των οικονομικών μεταναστών. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν, το καλύτερο αντίδοτο στην μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, την υφέρπουσα βία κάθε είδους, που πριμοδοτεί άλογα φαινόμενα, σαν κι αυτό της «Χρυσής Αυγής».

Όλα αυτά υπάρχουν δίπλα μας, όσο κι αν τα ΜΜΕ τα αγνοούν, δεν πρόκειται για αριστερά όνειρα, και έχει κύρια ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ, να τα αναδεικνύει! Σημαντικός είναι και ο ρόλος του «κόκκινου» και των συνεργαζομένων με αυτόν, επαρχιακών ραδιοσταθμών.

Όλοι μας πρέπει να κάνουμε προσπάθεια, για την εμφάνιση και προβολή τέτοιων πρωτοβουλιών στον δρόμο ενός ελπιδοφόρου αύριο ανατροπής, που έρχεται άμεσα, ως αναγκαίο αίτημα των καιρών.
 
*Την πένα μου την κατεύθυναν οι πολιτικές
θέσεις του Αλκη Ρήγου. 
 
 
 
Από το ζοφερό σήμερα, στο αύριο της ελπίδας και της ανατροπής - γράφει ο Κώστας Δανάς για το ialmopia.gr

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *