Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Συλλογή ελαιόκαρπου με μηχανικά μέσα - Άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα

Συλλογή ελαιόκαρπου με μηχανικά μέσα - Άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα για την ηλεκτρονική εφμερίδα ialmopia.gr



Δονητές. Οι δονητές είναι μηχανήματα μεγάλης ιππόδυναμης που αποσπούν τους καρπούς με δόνηση του δέντρου. Ο δονητής αποτελείται απο τον βραχίονα μεταβλητού μήκους που καταλήγει σε λαβή, η οποία είναι επενδυμένη με ελαστικό. Η λαβή αυτή προσαρμόζεται στους χονδρούς βραχίονες του δέντρου στους οποίους ο δονητής μεταδίδει 600-800 δονήσεις στο λεπτό της ώρας με πλάτος ταλάντωσης 2-8εκατοστά. Το σύστημα αυτό είναι προσαρμοσμένο σε έναν ελκυστήρα απο όπου λαμβάνει την κίνηση. Ο δονητής συνήθως συνοδεύεται απο ομπρελοειδή υποδοχέα, ο οποίος προσαρμόζεται ως αντιστραμμενη ομπρέλα με κέντρο τον κορμό του δέντρου. Οι καρποί με τις δονήσεις πέφτουν μέσα στην ομπρέλα και συγκεντρώνονται σοτ κέντρο αυτής που είναι και το χαμηλότερο σημείο της. Απο εκεί, με σωλήνες μεταφέρονται σε πλαστικά τελάρα. Το ποσοστο καρπόπτωσης με δονητές είναι συνήθως μή ικανοποιητικό για αυτό κατα καιρούς δοκιμάστηκαν αρκετές χημικές ουσίες μήπως και προκαλέσουν χαλάρωση της πρόσφυσης των καρπών πάνω στους βλαστούς. Απο τις χημικές ουσίες μόνο η μαλεική υδραζίδη έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχετική ατμοσφαιρική υγρασία 100% .

Τετοιες όμως συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξουν κατα την εποχή της συγκομιδής επομένως η αποτελεσματικότητα της είναι αμφίβολη. Το ethrel, ethephon που παράγουν αιθυλένιο αν και είναι αποτελεσματικά σε χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και δεν προκαλούν ζημιά στους καρπούς, ωστόσο προκαλούν μεγάλη φυλλόπτωση. Ετσι η χρησιμοποίηση τους παραμένει προβληματική. Η χρήση των δονητών προυποθέτει ο ελαιώνας να βρισκεται σε εδάφη επίπεδα , τα δέντρα αν είναι φὒτεμένα σε κανονικές αποστάσεις και ο σκελετός της κόμης του δέντρου να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Η μεθοδος αυτή ενδείκνυται περισσότερο στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες γιατί οι καρποί των επιτραπέζιων ποικιλιών που προορίζονται για κονσερβοποιήση μωλωπίζονται και είναι ακατάλληλοι για το σκοπό αυτό. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί και στις επιτραπέζιες ποικιλίες όταν οι καρποί προορίζονται για ελαιοποίηση.

Ραβδιστικά. Τα ραβδιστικά είναι μικρά και ελαφρά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Κρήτη. Αποτελούνται κυρίως απο τρία βασικά μέρη, την κεφαλή, το σύστημα παραγωγής της κίνησης και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης . Η κεφαλή αποτελεί το σπουδαιότερο τμήμα του ραβδιστικού και φέρει την μορφή απλού ή διπλού ραβδιού απλής ή διπλής χτένας με τέσσερα ραβδιά η καθεμία που ανοιγοκλείνουν , ή κυλίνδρου με 4-15 ραβδιά απο μαλακό πλαστικό που περιστρέφεται οριζόντια ή κατακόρυφα, ή πάλλεται , και σφαίρας με 3-8πλαστικά ραβδάκια που περιστρέφεται ή πάλλεται. Το σύστημα παραγωγής της κίνησης μπορεί να είναι ένας κοινός βενζινοκινητήρας ή πετρελαιοκινητήρας , ο κινητήρας ενός ελκυστήρα ή μπαταρίες των 12βολτ που φορτίζεται με ρεύμα την νύχτα ενω εκείνο μετάδοσης της κίνησης μπορεί να είναι λάδι ή αέρας υπο πίεση , συρματόσχοινο , ηλεκτρικο καλώδιο και συρματόσχοινο. Τα μικρά αυτά ραβδιστικά μηχανήματα μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος συλλογής του ελαιοκάρπου σε ελαιώνες με δέντρα ύψους μέχρι 4 μέτρων. Η απόδοση τους σε δέντρα με ικανοποιητικη παραγωγή φθάνει για την ποικιλία κορωνέικη τα 150-350κιλα ανα απασχολούμενο εργάτη. Το ποσοστό των βλαστών και φύλλων που αποκόπτεται απο το δέντρο ανέρχεται στο 1-12,3% του βάρους του συγκομιζόμενου ελαιοκαρπου ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο μηχάνημα.

Η ανάγκη συνεχούς βελτίωσης της κατασκευής και απόδοσης των ραβδιστικών μηχανημάτων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχια το οξύ πρόβλημα συλλογής του ελαιοκάρπου, το οποίο προβλεπεται να οξυνθεί περισσότερο στο μέλλον με την απασχόληση των ξενων εργατών που προσφέρουν θετικές υπηρεσίες σήμερα στην ελαιοκαλλιέργεια και γενικότερα στην γεωργία. 
 
 
Συλλογή ελαιόκαρπου με μηχανικά μέσα - Άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα για το ialmopia.gr

 
Αναστασία Γραμματέα - anastagra@yahoo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *