Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το κτηματολόγιο στο Δήμο Αλμωπίας - γράφει η Κατερίνα Τουφεγγοπούλου

Στις 26 Νοεμβρίου ξεκινάει το Κτηματολόγιο στο Δήμο Αλμωπίας.




Με την καταγραφή στο κτηματολόγιο επιτυγχάνουμε την πλήρη καταγραφή της πληροφορίας που αφορά σε κάθε ακίνητο, συνδυάζοντας τη χωρική με τη νομική πληροφορία. Η πρώτη φάση της κτηματογράφησης είναι η υποβολή δηλώσεων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο του Δήμου μας. Είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σ΄αυτά, με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους. Η δήλωση στο κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική για κάθε άτομο που έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας στο Δήμο Αλμωπίας και αποτελεί μάλιστα και προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη στο μέλλον. Σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα πάνω σ’αυτό να το δηλώσουν, δηλαδή έκαστος δηλώνει το ποσοστό του επί του ακινήτου του.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2664/1998. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.)

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στο κτηματολόγιο είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Αναφέρουμε συνοπτικά κάποιες χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την καταχώρηση των δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο.

Καταρχήν, για την υποβολή της δήλωσης προς το κτηματολογικό γραφείο είναι υποχρεωτική η καταβολή πάγιου τέλος κτηματογράφησης. Το τέλος καταβάλεται σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ. Για τις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα (π.χ για ένα διαμέρισμα στην Αριδαία ή μια οικία στην Ξιφιανή) ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ.

Για τα ακίνητα στις αγροτικές περιοχές το τέλος ανέρχεται πάλι στο ποσό των 35 ευρώ. Ωστόσο, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν πάνω από δυο αγροτεμάχια καταβάλλουν πάγιο τέλος μόνο για δυο αγροτεμάχια ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που θα δηλώσουν στην συγκεκριμένη αγροτική περιοχή. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει πέντε αγροτεμάχια εντός του αγροκτήματος Όρμας θα πληρώσει μόνο για τα δυο.

Για να γίνει η σωστή καταγραφή κάθε δικαιώματος στο κτηματολόγιο απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

-Το έντυπο δήλωσης του ακινήτου (προμηθεύεται από το γραφείο του κτηματολογίου)

-Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (π.χ συμβόλαιο, δικαστική απόφαση, κτλ) Εάν η σύσταση του δικαιώματος προκύπτει από περισσότερες πράξεις είναι υποχρεωτική η υποβολή όλων των σχετικών πράξεων.

-Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής -τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα (δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)

Κατά την υποβολή της δήλωσης επιδεικνύονται:

-Δελτίο ταυτότητας ή Διαβατήριο

-Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ, κτλ)

-Η δήλωση στο κτηματολόγιο υποβάλεται με δυο τρόπους. Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση που τρίτος απλώς καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής).

Ενδεικτικά αναφέρουμε και ορισμένες χρήσιμες περιπτώσεις:

-Εάν το δικαίωμα έχει αποκτηθεί μέσω κληρονομικής διαδοχής , υποβάλλεται η συμβολαιογραφική δήλωση αποδοχής κληρονομιάς ή το κληρονομητήριο.

-Στην περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής (δηλαδή όταν δεν υπάρχει διαθήκη) και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποδοχή κληρονομιάς πρέπει να υποβληθούν αθροιστικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά και να δηλώσει ο κάθε κληρονόμος το ποσοστό ιδιοκτησίας του, δηλαδή: Ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

-Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη αλλά δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς θα πρέπει να προσκομιστούν ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως της κληρονομιάς.

- Σε περίπτωση που κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία, θα πρέπει να καταθέσει τη σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση (εάν υπάρχει), σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφα που αποδεικνύουν την εικοσαετή νομή και κατοχή του πάνω στο ακίνητο όπως λογαριασμούς ΔΕΗ, ένορκες βεβαιώσεις κτλ).

Κάθε περίπτωση κτηματολογικής εγγραφής είναι ξεχωριστή, συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποτύπωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με στόχο τη σωστή καταγραφή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ιδιοκτησιακά προβλήματα.

Το δικηγορικό γραφείο Αικατερίνης Σ. Τουφεγγοπούλου αναλαμβάνει άμεσα και υπεύθυνα την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο και εν γένει την διεκπεραίωση σχετικών υποθέσεων.



Το κτηματολόγιο στο Δήμο Αλμωπίας - Γράφει η Κατερίνα Τουφεγγοπούλου, Δικηγόρος, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου, με εμπειρία σε θέματα κτηματολογίου.

3 comments:

  1. δλδ όλοι οι άλλοι δεν ξερουν και ξερει αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ που σχολιαζεις εισαι γνωστης του θεματος;;

      Διαγραφή
  2. δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ούτε δικηγόρο ,ούτε συμβολαιογράφο ! Αυτό πρέπει να λεχθεί πιο καθαρά από όλους !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *