Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλειτουργο στην διπλή εορτή της Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου μνήμη των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Αριδαίας και παράλληλα εορτάζεται η 102η εθνική επέτειος της απελευθερώσεως της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.


Κατά το κήρυγμά του ο Προεστώς της συνάξεως Μητροπολίτης Ιγνάτιος ανέπτυξε τον λόγο του Κυρίου «υμείς εστε το φως του κόσμου» (Μθ. 5,14) τονίζοντας ότι ο πιστός μέσα στην Εκκλησία του Χριστού δεν έχει δική του ζωή. Η ζωή του πρέπει να είναι ζωή Χριστού. Μια έκφραση της αγάπης του και της πίστεώς του προς τον Θεό. Όλα όσα λέει και όσα κάνει πρέπει να είναι έκφραση του θελήματος και της αγάπης του Θεού. Εκεί έγκειται το μεγαλείου του πιστού και αυτό μας διδάσκουν όλοι οι άγιοι. Σκοπός μας δεν είναι απλώς να βελτιωθούμε ως άνθρωποι ή να βρούμε στήριγμα για τη ζωή μας. Σκοπός μας είναι να ζήσουμε τη ζωή του Χριστού και η ζωή του Χριστού να φανερωθεί στον κόσμο με την δική μας ζωή. Η αγάπη προς τον Θεό δεν είναι κάτι θεωρητικό ή απλώς συναισθηματικό είναι έντονα βιωματική και χρειάζεται βαθιά πίστη. Συνδέεται επίσης με την αγάπη προς τον πλησίον μας ως εικόνας του Θεού και εξαρτάται από αυτήν σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας. «Να τι θα πει να είμαστε πράγματι φως μέσα στον Κόσμο· να βιώνουμε με συνέπεια το θέλημα του Θεού», κατέληξε. Αυτό το μεγαλείο της ζωής του Χριστού. Αυτήν την φωτεινή παρουσία μόνον μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να την νιώσουμε, όπου δοξάζουμε τον Θεό και τον αποκαλούμε Πατέρα μας. Αυτό το πνεύμα της αγάπης είναι και η προϋπόθεση της θυσίας για τον Θεό και τον συνάνθρωπο χωρίς υπολογισμούς. Αυτό είναι το μήνυμα των αγίων σήμερα. Αυτό είναι το μήνυμα της πραγματικής ελευθερίας. Της πνευματικής ελευθερίας που μόνο ο Χριστός μπορεί να μας δώσει. Της αρετής και της αγιότητος που γεμίζει την καρδιά μας και αγκαλιάζει έτσι όλους τους ανθρώπους και μας δίδει ένα πνεύμα θυσίας, θυσιαστικής αγάπης και προσφοράς. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον λόγο του με την προτροπή να αγωνιστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και ευχήθηκε να γίνουμε φως του κόσμου· οι ιερείς πρώτα και οι άρχοντες και ο καθένας, από όποια θέση και αν κατέχει, ιδιαίτερα για χάρη των νέων και για το καλό της Πατρίδας μας.


Μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας τελέσθηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό η επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας κυρία Τοξίδου Σιμέλα. Στη συνέχεια τελέσθηκε στο Ηρώον της πόλεως η Επιμνημόσυνος Ακολουθία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεσις στεφάνων.
Τέλος, οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς τίμησαν και ευλόγησαν με την παρουσία τους την εορταστική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.


Στις ιερές τελετές παρέστησαν ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης, οι Βουλευτές του Νομού κ. Θ. Τζάκρη, κ. Ι. Τζαμτζής, κ. Δ. Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Δ. Μπίνος, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δ. Αλεβίζος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των άλλων αρχών και φορέων της περιοχής. Επίσης παρέστη ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.


Εντυπωσιακή, όπως και κατά την παραμονή, ήταν η συμμετοχή του λαού της Αλμωπίας στην διπλή εορτή.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *