Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Μαριάννα Δουλγερίδου αποκλειστικά στο ialmopia.gr

Σήμερα θα μιλήσουμε για τέχνη! Το ialmopia.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί την καλλιτέχνιδα Μαριάννα Δουλγερίδου σε μια συνέντευξη καλλιτεχνικού χαρακτήρα.


Η Μαριάννα είναι κάτοικος Έδεσσας και είναι πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, ενώ 20 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός του κλάδου Νομικών-Πολιτικών Επιστημών. Το ialmopia.gr σας είχε παρουσιάσει την Διαδυκτιακή Εκθεση Ζωγραφικής της κ. Δουλγερίδου σε προηγούμενο άρθρο.



Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής



- Μαριάννα πόσο καιρό ασχολείσαι με την ζωγραφική; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θέλεις να ζωγραφίζεις;



Από 7 χρονών,η οικογενειακή μας επίσκεψη στο σπίτι μιας δασκάλας που ζωγράφιζε ..είδα τους πίνακες στους τοίχους και μαγεύτηκα. ήθελα να αντιγράφω τα πάντα!..πράγμα που δεν είναι καλό φυσικά! επειδή περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης..


- Πως θα ονόμαζες την ζωγραφική σου;



"Ψάχνοντας την Ελευθερία και το Νόημα"


- Φαντάζομαι πως έχεις εμπνευστεί από κάποιον καλλιτέχνη-ες. Θέλεις να μας πεις τους αγαπημένους σου;



Μου αρέσουν οι Έλληνες,Μαλέας Παρθένης,Βασιλείου,Τέτσης Τσαρούχης,Τσόκλης ,Γύζης και Andy Warhol,Salvador Dali, Picasso,Miro, παθιάζομαι με τον πρόδρομο του κυβισμού τον Πωλ Σεζαν. Μου αρέσουν επίσης πολύ νέοι καλλιτέχνες όπως ο Θεόφιλος.
 
 
 
 
 
 "Το όνομά μου στα τούρκικα dulger σημαίνει καλλιτέχνης, ξυλογλύπτης, ξυλουργός! Λες το DNA να με ωθεί προς τα εκεί;.."


 



 
- Έχεις ποτέ εκθέσει τα έργα σου μπροστά στο κοινό; Αν όχι γιατί;


Ναι, έχω "εκτεθεί" στο παρελθόν με τρεις ατομικές εκθέσεις, δύο στη Λάρισα και μία στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας.....πούλησα πολλά έργα τότε, δούλεψα λίγο με "παραγγελιές"... και αντιλήφθηκα ότι πραγματικά δε με ενδιαφέρει να γίνω "εμποράκος". Ένοιωσα την αποδοχή αλλά ταυτόχρονα και την απαξίωση του καλλιτέχνη στον τόπο μας.. Χαρακτηριστικά θυμάμαι μια κυρία που αγόρασε ένα έργο μου στη Λάρισα,κι αφού το πλήρωσε,είπε πως θα συνεχίσει τα ψώνια της και θα έρθει να το πάρει. Έκτοτε δεν εμφανίστηκε ποτέ! Όταν έχεις να κάνεις με Καταναλωτές κι όχι με Πολίτες ..αυτά συμβαίνουν.


 
- Τι θα συμβούλευες στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την ζωγραφική;


Η Τέχνη είναι μια αιώνια αξία ,ένα Ιδεώδες,και ταυτόχρονα μια απλή ανθρώπινη ανάγκη να αναπαραστήσει κάποιος τον πραγματικό ή το Φαντασιακό Κόσμο με το δικό του-όσο γίνεται ελεύθερο τρόπο!Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν μπορούσαν όλοι οι άνθρωποι και κυρίως τα νέα παιδιά να εκφράζονται μέσα από τις Τέχνες ,επειδή η Τέχνη όπως και η Παιδεία απελευθερώνει!Σε ένα τέτοιο Κόσμο θα ήθελα να ζω.
 


*Το ialmopia.gr ευχαριστεί θερμά την κ. Δουλγερίδου για την συνέντευξη.


ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *