Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Σηφάκης: "Η Πέλλα να πάρει τη θέση που της αξίζει - Ορισμένα προβλήματα της Έδεσσας"

Η ΠΕΛΛΑ πρέπει να πάρει την θέση που της αξίζει με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της

Ορισμένα κεντρικά θέματα που απασχολούν την Έδεσσα – Δεσμεύσεις για διεκδίκηση λύσης τους

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα έχει ο δημοτικός συνδυασμός «Φυσάει Κόντρα» που θα αποτελέσει την βάση της διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα της Έδεσσας. Ιδιαίτερα επιθυμώ συνοπτικά να παραθέσω κάποια από αυτά και τις λύσεις που πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε. Οι σκέψεις για τα θέματα αυτά προήλθαν και από συσκέψεις και συζητήσεις με κοινωνικά ευαίσθητους Εδεσσαίους συμπολίτες μας που έχουν άριστη γνώση των τοπικών συνθηκών.

1. ΕΠΙΛΥΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ σε Καραμάν-Ντερέ-Άγιο Μάρκο

Εκατοντάδες οικογένειες στην πόλη της Έδεσσας κρατούνται όμηροι των Υπουργείων Οικονομικών Εθνικής Άμυνας και ΥΠΕΚΑ (Δασαρχείο) διότι οι περιοχές Καραμάν Ντερέ και Άγιος Μάρκος που βρίσκονται μέσα στον πολεοδομικό ΙΣΤΟ της πόλης, δεν έχουν αποδεσμευτεί από τα παραπάνω Υπουργεία.Εκατοντάδες οικογενειάρχες που έχουν εναποθέσει τους κόπους μιας ζωής (οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους) για την δημιουργία ενός σπιτιού αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας με το κτηματολόγιο διότι το κτηματολόγιο δεν δέχεται το αυτονόητο. Ότι οι άνθρωποι αυτοί από τους περασμένους αιώνες, από τους παππούδες, κατοικούν στα σπίτια τους, και παρ’ όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα που προσκομίζουν, οι νομικοί του κτηματολογίου προκρίνουν την ιδιοκτησία των παραπάνω περιοχών προς όφελος των Υπουργείων.

Την ίδια αντιμετώπιση έχουν από το κτηματολόγιο και οι εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες των κτημάτων (παλαιών αμπελώνων) περιοχής Καραμάν, αρκετοί από τους οποίους διαθέτουν ακόμη και Οθωμανικούς τίτλους. Παρ’ όλο που οι ιδιοκτήτες διαθέτουν πλήθος στοιχείων (συμβόλαια, τίτλους, κτηματολογικούς χάρτες, πίνακες ιδιοκτησιών του Δήμου Έδεσσας, αεροφωτογραφίες Γ.Υ.Σ. κλπ)το κτηματολόγιο προκρίνει τις ιδιοκτησίες τους προς όφελος του Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα μετά το πέρας των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, εικάζεται ότι θα τους επιδειχθεί ο δρόμος των πολιτικών δικαστηρίων.

Όπως είναι φανερό απαιτούνται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε οι ιδιοκτήτες των παραπάνω περιοχών να αποφύγουν τις δικαστικές περιπέτειες και το κτηματολόγιο να αποδεχθεί τα αυτονόητα και να αποδεσμευτούν το Καραμάν, το Ντερέ και ο Άγιος Μάρκος από την δέσμευση των Υπουργείων.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημα. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε μαζί με τους κατοίκους για την οριστική επίλυση του.Το ζήτημα αυτό απασχολεί και ταλαιπωρεί πάνω από 4.000 πολίτες μαζί με τους κληρονόμους τους, που αισθάνονται βαρύ το μέγεθος της αδικίας από την έλλειψη μιας αυτονόητη πολιτικής απόφασης.

Στην εσχάτη των περιπτώσεων, τα Υπουργεία μπορούν να παραχωρήσουν τις περιοχές αυτές στον Δήμο Έδεσσας και ο Δήμος στην συνέχεια να παραχωρήσει σε κάθε ιδιοκτήτη ότι πραγματικά του ανήκει έναντι ελαχίστου συμβολικού τιμήματος. (Πρακτική που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις άλλων πόλεων)

2. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ – ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Θα αγωνιστούμε για να γίνουν πράξη :

Πρόσβαση στην Εγνατία οδό με την κάθετη Σκύδρα- Κουλούρα.Την ολοκλήρωση της οδού από την Χαλκηδόνα έως τα όρια του Νομού με την ΦλώριναΠροαστιακή Σιδηροδρομική σύνδεση με Θεσσαλονίκη μέσω ΓιαννιτσώνΈξοδος προς τον Βορρά με βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του άξονα Αριδαία- Αρχάγγελος-Αξιούπολη- Εύζωνοι

Ο Νομός Πέλλας είναι ο μοναδικός Νομός στην Β. Ελλάδα χωρίς έξοδο στον Βορρά, που δεν έχει καθέτους στην Εγνατία οδό ( Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1970-2012, κάθε 270 μέτρα του οδικού άξονα Χαλκηδόνας – όρια Νομού με Φλώρινα, έχει καταγραφεί και ένας νεκρός).

3. ΥΓΕΙΑ

Στοιχεία που αναδεικνύουν το πρόβλημα: Προϋπολογισμός Νοσοκομείου Έδεσσας 2008 : 24.000.000 ευρώΠροϋπολογισμός Νοσοκομείου Έδεσσας 2015 : 6.400.000 ευρώ !!! ( Η πλήρης υποβάθμιση του Νοσοκομείου και της Υγεία στον Νομό μας)Χρειάζεται επίσης η ενίσχυσή του με προσωπικό σε όλα τα τμήματά του

4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στήριξη στους 87 Συλλόγους του Δήμου Έδεσσας ( αθλητικούς και πολιτιστικούς)Κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου ΈδεσσαςΑνάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας ΈδεσσαςΣύνδεση: Λόγγος-Καταρράκτες-Βαρόσι-Εμπορικό ΚέντροΑποπεράτωση κτιρίου «Μεγάλου Αλεξάνδρου»

5. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη των Καταρρακτών και την αξιοποίηση της Εστίας ( Κατασκευή φράγματος Στραβοποτάμου για την ενίσχυση του νερού των Καταρρακτών τους άνυδρους καλοκαιρινούς μήνες)Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης Καταρρακτών Έδεσσας καθώς και όλης της περιοχής ( Πάρκο, Κέντρο, Εστία, Καναβουργείο, Σπηλιά, ενυδρείο, παρκινγκ, κλπ)

Αξιοποίηση κατασκηνώσεων Σωτήρα

Ανάδειξη και αξιοποίηση αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Έδεσσας καθώς και του Βαροσίου

Ανάπτυξη και αξιοποίηση υγροβιότοπου Άγρα-Νησίου

Ανάδειξη χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν

Εκσυγχρονισμός αεροδρομίου Έδεσσας (ασφαλτόστρωση διαδρόμου) για την ανάπτυξη όλων των μορφών αεραθλητισμού και κυρίως της ανάπτυξης του περιφερειακού αεροτουρισμού

6. ΥΠΟΔΟΜΕΣ –ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ

Σύνδεση του εμπορικού Κέντρου της Έδεσσας με τους Καταρράκτες και το Βαρόσι, με την μεταφορά του Γηπέδου στο Πασά-Τσαΐρ ( Υπάρχει έκταση απαλλοτριωμένη, πρέπει να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

7. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΏΣΕΩΝ ( Καταστροφές από πυρκαγιά Βαροσίου, Μεσημερίου, Κ. Γραμματικού)

Υποστήριξη του Διεκδικητικού αιτήματος για πολεμικές αποζημιώσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Έδεσσας στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εξωτερικών και Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

8. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

α. Ο ΧΥΤΑ Έδεσσας πρέπει να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Θα πρέπει να γίνεται διαλογή στην πηγή, να επιταχυνθεί και συστηματοποιηθεί η διαδικασία ανακύκλωσης και να περάσουμε στη συνέχεια στην κομποστοποίηση στην πηγή . Έτσι μόνο τα υπολείμματα να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Έδεσσας. Αυτήν τη στιγμή μεταφέρονται σε αυτόν, τα απορρίμματα της Νάουσας και Αριδαίας με αποτέλεσμα σε 6-8 χρόνια η χωρητικότητά του να εξαντληθεί. Ο ΦΟΣΔΑ πρέπει να δώσει λύση άμεσα.

β. Ο Βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί κανονικά και πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο μεταφοράς των υγρών αποβλήτων του Ριζαρίου.

γ. Θα πρέπει να κατασκευασθούν μικροί βιολογικοί καθαρισμοί στα Βρυττά και το Νησί ώστε η λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου να μην δέχεται κανενός είδους ρύπανση

δ. Ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη Λίμνη Βεγορίτιδα και προώθηση της έκδοσης των Προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας

ε. Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Βεγορίτιδας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *