Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Φρένο στις μειώσεις των συντάξεων - «Ξηλώνεται» ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη

Αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη, κάτι που μεταφράζεται σε μειώσεις στις συντάξεις.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο «παγώνει» κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Το «ξήλωμα» του νόμου 3863 αποτελεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, κεντρικό στόχο, παράλληλα με την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από το «ξήλωμα» του εν λόγω νόμου και την προώθηση διατάξεων για καταβολή 13ης σύνταξης και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για ισοδύναμα μέτρα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το κενό σκοπεύει να το καλύψει μέσω της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ αύξηση εσόδων αναμένεται και από την προώθηση νέας βελτιωμένης ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα διοχετευθούν έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας (εκμετάλλευση ορυχείων, μεταλλείων και, πιθανότατα στο μέλλον, υδρογονανθράκων), καθώς και έσοδα από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη να απορρίπτει για την ώρα λύσεις όπως η επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές. Δεν αποκλείεται, πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στον ασφαλιστικό αυτό κουμπαρά να κατευθυνθούν ειδικοί πόροι από φορολογικά έσοδα, καθώς και ποσοστό από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες Αρχές. Υπό εξέταση είναι και η εισφορά στους προμηθευτές που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Οσο για το πότε θα παγώσει ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η υπογραφή, πιθανότατα, εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015 όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου τέθηκε ήδη στο αρχείο.

Ηδη, στα ταμεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες θα εξεταστούν με βάση το προηγούμενο σύστημα.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *