Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση εργασίας για κοινά αναπτυξιακά θέματα Ημαθίας – Πέλλας

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, 02/02, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για κοινά αναπτυξιακά θέματα Ημαθίας – Πέλλας. Τη συνάντηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας & Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος δέχθηκε στο γραφείο του τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νίκο Κουτσογιάννη. Επίσης, παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας κυρία Νίκη Καρατζιούλα και κύριος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, οι συνεργάτες του Αντιπεριφερειάρχη κ.κ. Στέφανος Αργυράκης και Ιάκωβος Τσελίδης και ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Παναγιώτης Τουμανίδης.

Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα ήταν θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, κοινού ενδιαφέροντος Ημαθίας – Πέλλας, με έμφαση στις υποδομές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, σε ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους αφορούσαν κυρίως τη σύνδεση των Χιονοδρομικών Κέντρων Ημαθίας – Πέλλας και τον οδικό άξονα Έδεσσας – Νάουσας – Βέροιας.

Όσον αφορά τη σύνδεση Άνω-Κάτω Γραμματικό με το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια» η μελέτη βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο και απαιτείται επικαιροποίηση κάποιων τεχνικών στοιχείων, ενώ, προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα που αφορά τη Νάουσα και, συγκεκριμένα από το Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια» έως τα όρια της Π.Ε. Πέλλας.

Για το λόγο αυτό, εντός της εβδομάδας, οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρίδη κ.κ. Στέφανος Αργυράκης και Ιάκωβος Τσελίδης θα έχουν σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Νάουσας και της Π.Ε. Ημαθίας για να εξεταστεί η ενδεχόμενη εναλλακτική χάραξη και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ένα θέμα που απασχολεί αμφότερες τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας – Πέλλας είναι ο οδικός άξονας Έδεσσας – Νάουσας – Βέροιας (Μέση – Σύνδεση με την Εγνατία Οδό). Ειδικότερα, τα οδικά τμήματα Κοπανός – Διασταύρωση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (Σεβαστειανά) το οποίο έχει μήκος 14,5 χλμ και Κοπανός – Νάουσα παρουσιάζουν μελετητική ωριμότητα και μπορούν, άμεσα, να ενταχθούν στο ΣΕΣ. 

Ωστόσο, για το τμήμα Πατρίδα – Μέση πρέπει να εξευρεθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι για να υπάρξει μελετητική ωριμότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για ένταξή του σε χρηματοδοτικό μέσο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ο προγραμματικός, αναπτυξιακός σχεδιασμός παίζει έναν σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο στη συνεργασία Π.Ε. Ημαθίας και Π.Ε. Πέλλας. Τα πολλά, κοινά σημεία και στοιχεία των δύο περιοχών ανοίγουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και υπάρχει η διάθεση και η πολύ καλή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη για κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων και διεκδίκηση έργων, αμοιβαία επωφελών για τις δύο περιοχές.

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε για τον οδικό άξονα Έδεσσας – Νάουσας – Βέροιας ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της περιοχής μας, ειδικά στον τομέα των μεταφορών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής εμβέλειας το οποίο θα συνδέσει τα δύο σημαντικά παραγωγικά, αγροτικά κέντρα Ημαθίας – Πέλλας με την υπόλοιπη χώρα και αναμένεται να ενισχύσει την εξωστρέφεια της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες του κ. Θεοδωρίδη σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ενταχθεί το έργο σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης δήλωσε πως η πόλη της Νάουσας και γενικά η Ημαθία πρέπει να κάνει «άνοιγμα» προς την Πέλλα με επίκεντρο, κυρίως, την τουριστική ανάπτυξη που είναι ζητούμενο για τις δύο περιοχές.

Επίσης, στη συνάντηση ο κ. Τεληγιαννίδης έθεσε το θέμα του οδικού τμήματος Πολλά Νερά – Φλαμουριά και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης των δύο οικισμών με παρέμβαση του κ. Θεοδωρίδη ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματικού Σχεδιασμού.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Δήμαρχο Νάουσας κ. Κουτσογιάννη ο οποίος τον ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαν.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *