Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εμπλοκή με την ανακοίνωση του υποψήφιου ΠτΔ - ''Μπλόκο'' από Λαφαζάνη και Γιούνκερ

Έντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αναφορικά με την εμπλοκή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής θα ανακοίνωνε και τυπικά το όνομα του έλληνα Επιτρόπου ξαφνικά, η ανακοίνωση μετατέθηκε για την Τρίτη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το κρίσιμο Eurogroup θα έχει τελειώσει.

Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνάντησε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και διατύπωσε τις ενστάσεις βουλευτών για την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την ύστατη στιγμή προκρίνουν ως καλύτερη υποψηφιότητα για Πρόεδρο από την Αριστερά τη συγγραφέα και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ενώ υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου.

Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πάντως σύμφωνα με πληροφορίες συναντά ορισμένες αντιδράσεις και στις τάξεις των συνεργαζόμενων με το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υιοθετούν τη ρητορική του κ. Λαφαζάνη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει βγει με σημαία το αντιμνημόνιο και δεν είναι δυνατόν να πορευτεί με πρώτη της επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Αβραμόπουλο που έχει υπερψηφίσει όλα τα μνημόνια.
Η αντίδραση Γιούνκερ

Η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου συνάντησε όμως αντιδράσεις και στο εξωτερικό και μάλιστα στους ανώτατους κόλπους της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε την άρνησή του στη μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αγκάθι στη "μετακόμιση" του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιό του έχουν δοθεί διευρυμένες εξουσίες, τις οποίες η Κομισιόν δεν θέλει να δει να περνάνε στα χέρια ενός άλλου Επιτρόπου που θα μπορεί να διασαλεύσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Επιτροπής μεταξύ των Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς θα είναι ο πρώτος αριστερός Επίτροπος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε τόσο πολύ στην εμπλοκή της μετακόμισης του κ. Αβραμόπουλου που φέρεται να συνέδεσε το θέμα της εκλογής Προέδρου με το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς πέρα από το μήνυμα ενότητας που εμπεριέχει η υποψηφιότητα του μετριοπαθούς πολιτικού της Κεντροδεξιάς, επιτυγχάνεται ο στόχος της κάλυψης της θέσης του στην Κομισιόν από έναν άνθρωπο "ειδικών αποστολών" της Κουμουνδούρου, με τον Γιάννη Μηλιό σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες να έχει ήδη... ετοιμάσει βαλίτσες για τη θέση του Επιτρόπου.


Τι προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με εμφανή στόχευση τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται, όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης για μία πρόταση συμβολική που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στη Συγγρού και δύσκολα αναμένεται να υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως, από την πλευρά του Πάνου Καμμένου δεν έχει προκύψει κάποια ένσταση ακόμα και για πρόταση Προέδρου από το χώρο της Αριστεράς.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *