Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η ιστορία της πιο διάσημης σως στον κόσμο και μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα σε 5 λεπτά

Λάδι, αυγό, λεμόνι και μουστάρδα αρκούν για να γίνει η μαγιονέζα. Ποιος όμως είναι εκείνος που την εμπνεύστηκε για πρώτη φορά; Μαθήματα γευστικής ιστορίας με αφορμή την πιο διάσημη σως στον κόσμο.





Καμιά φορά – μη σου πω πάντα – το μεγαλείο βρίσκεται στην απλότητα. Μία από τις πιο διάσημες σος στον κόσμο παρασκευάζεται από τρία, τέσσερα υλικά και μέχρι να πεις κύμινο. Απλή όμως ή σύνθετη κάθε έμπνευση έχει την δική της εντυπωσιακή ιστορία να τη συνοδεύει.

Φτιάχνουμε μαγιονέζα με ελαφρώς λεμονάτη γεύση με ολόφρεσκα αυγά κατ' ευθείαν από το χωριό και μαθαίνουμε τις τρεις πιο διαδεδομένες εκδοχές για την πατρότητα της φίνας και γευστικής μαγιονέζας.








ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ξεκινώντας να γράψω για τη μαγιονέζα και επειδή έχω και μια λατρεία για τη γαλλική κουζίνα, για τη Γαλλία και κάθε τι το γαλλικό, αποφάσισα να κάνω μια mini αναζήτηση για την ιστορία μιας από της πιο διάσημες σος στον κόσμο, μαζί με τη μουστάρδα (επίσης γαλλικής προελεύσεως) και την κέτσαπ. Να λοιπόν ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα.

Εκδοχή Νο. 1 – Το μικρό νησί της Μεσογείου Μινόρκα





Γκραβούρα του μικρού νησιού Μινόρκα, ισπανικού νησιού στη Μεσόγειο στο συγκρότημα των Βαλεριάδων

Η πρώτη εκδοχή λοιπόν είναι η σος να πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα Mahon, του νησιού Μινόρκα. Το μικρό νησάκι ήταν υπό αγγλική κατοχή το 1756, όταν το κατέλαβε ο Δούκας του Ρισελιέ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή, η μαγιονέζα ήταν μια τοπική σπεσιαλιτέ-σος που έφτιαχναν με ελαιόλαδο, κρόκους αυγών, λεμόνι και διάφορα μυρωδικά.

Εκδοχή νο. 2 – Στον πυρετό της μάχης





Πίνακας από τη Μάχης της Argues κατά τη διάρκεια της οποίας παρασκευάστηκε για πρώτη φορά η μαγιονέζα

Ανατρέχοντας πάλι στην ιστορία και στην περίοδο της μάχης της Arques πίσω στο 1589, οι αναφορές λένε πως πρόκειται για τη σος που δεν χόρταινε να απολαμβάνει ο Δούκας της Mayenne και βασικός αντίπαλος του βασιλικού στρατού και του ίδιου του Βασιλιά Ερρίκου Ε’. Ο Δούκας περνούσε περισσότερη ώρα ξαπλωμένος κάτω από τα δέντρα, μετά από λουκούλεια γεύματα με μαγιονέζα παρά πάνω στο άλογό του. Η μαγιονέζα γεννιέται και η μάχη χάνεται φυσικά για τον Δούκα.

Εκδοχή νο. 3 – Η έμπνευση ενός Γάλλου Σεφ





Ο διάσημος σεφ Prosper Montagne που φέρεται επίσης ως διεκδικητής της πατρότητας της μαγιονέζας

Από την άλλη ο διάσημος Γάλλος σεφ Prosper Montagne, που γεννήθηκε στην Carcassone το 1865, ισχυρίζεται πως η μαγιονέζα προέρχεται πολύ απλά από τη γαλλική λέξη moyeu που σημαίνει κρόκος αυγού. Σήμερα βέβαια οι Γάλλοι ούτε το moyeu δεν αναγνωρίζουν, αφού τον κρόκο τον αναφέρουν ως jaune d’oeuf (το κίτρινο του αυγού).

Υπάρχουν σίγουρα και άλλες εκδοχές, όπως άλλωστε και δύο γαλλικές πόλεις η Bayonne (εξ’ ου και η σος μπαγιονέζ/bayonnaise)και η Mayons που διεκδικούν την πατρότητα της διάσημης σος. Ας μείνουμε όμως σε αυτές και ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα!

Η συνταγή για την πιο εύκολη μαγιονέζα

Υλικά

300ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

2 κ.σ. στυμμένο χυμό λεμόνι

2 κ.σ. μουστάρδα

1 αυγό

Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία





Είναι πολύ σημαντικό να έχεις το κατάλληλο εργαλείο. Εγώ χρησιμοποίησα ένα μίξερ χειρός το οποίο χτυπάει τα υλικά και φτιάχνει τη μαγιονέζα σε 10» δευτερόλεπτα

Βάλε το λάδι, το αυγό, το λεμόνι, τη μουστάρδα και αλατοπιπέρωσε

Χτύπησε με το μίξερ χειρός βυθίζοντάς το ως τον πάτο του σκεύους. Όσο χτυπάς τα υλικά, ανεβάζεις το μίξερ προς τα πάνω να γίνει όλο το μείγμα μια ενιαία και αφράτη σος. Δοκίμασε το αλάτι και το πιπέρι και διόρθωσε τη γεύση ανάλογα με το γούστο σου.

Αποθήκευσε τη μαγιονέζα σε γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά και στο ψυγείο. Η σπιτική μαγιονέζα είναι ασύγκριτη στη γεύση, όμως δεν αντέχει όσο εκείνη του εμπορίου και καλό είναι να την καταναλώσεις το πολύ σε 4 με 5 ημέρες.





Tip no. 1 – Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις μια κανάτα - δοσομετρητή με μικρή διάμετρο για να χτυπηθεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά η μαγιονέζα. Μπορείς αν δεν έχεις μίξερ χειρός να δοκιμάσεις να την κάνεις με ένα απλό μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων.

Tip no. 2 – Πολλοί προτιμούν το ξύδι αντί για το λεμόνι. Κάνε την αντικατάσταση, βάζοντας ίσως λίγο λιγότερο ξύδι και δοκίμασε το αποτέλεσμα.

Tip no. 3 – Με αυτή τη συνταγή φτιάξαμε την απίθανη σος ταρτάρ για fish & chips, δώσαμε ένταση στην φανταχτερή παντζαροσαλάτα και βελούδινη υφή στα deviled γεμιστά αυγουλάκια μας! Βάλε φαντασία και θα φτιάξεις δεκάδες συνταγές με βάση τη μαγιονέζα.



Πηγή: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *