Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η καλλιέργεια του αγγουριού - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Η καλλιέργεια του αγγουριού - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr

Το αγγούρι προσαρμόζεται για καλλιέργεια σε όλους τους τύπους εδάφους εφόσον δεν είναι υπερβολικά ελαφρά ή υπερβολικά αργιλώδη. Κατάγεται από υγροθερμικές χώρες και δεν είναι δυνατόν να αντέξει σε θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές. Για αυτό είναι αναγκαίο στις δικές μας κλιματικές συνθήκες, να αρχίζει η κανονική καλλιέργεια όταν η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί σε τιμές ουσιαστικά υψηλές. Όταν δηλαδή το φυτό μπορεί να αρχίζει να συσσωρεύει ένα ποσό θερμίδων που να του επιτρέπει να δώσει μία εμπορική παραγωγή μέσα σε 120 με 130 ημέρες από την σπορά. 

Έδαφος και η προετοιμασία του. Αναφερθήκαμε προηγουμένως ότι το αγγούρι δεν θέλει ούτε ελαφρά ούτε βαριά αργιλώδη εδάφη. Απαραίτητες συνθήκες είναι η καλή δομή, η εύκολη αποστράγγιση , η παρουσία ασβεστίου, η ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση. 

Πριν από την σπορά ή την φύτευση, το έδαφος ψιλοχωματίζεται και ισοπεδώνεται με κατάλληλα μηχανήματα αφού πρώτα έχει οργωθεί σε βάθος 35 εκατοστά. Εν συνεχεία, προστίθεται η βασική λίπανση που περιλαμβάνει 10 κιλά Ν, 40 κιλά Ρ, και 11 κιλά Κ. Η προσθήκη μάλιστα Ρ συντελεί πάντα στον έντονο σχηματισμό ανθέων, στο δέσιμο των καρπών και στην αύξηση της παραγωγής. Η καλλιέργεια ωφελείται από μία άφθονη οργανική λίπανση η οποία παρέχεται κατά το βαθύ όργωμα. 

Για την τεχνική της λίπανσης, ακολουθείται το συνηθισμένο σχήμα οργανικής λίπανσης ταυτόχρονα με το βαθύ όργωμα, λίπανση φωσφοροκαλιούχο με το σβάρνισμα λίγο πριν από την σπορά ή την φύτευση, αζωτούχος λίπανση επιφανειακή η οποία χορηγείται ολόκληρη ή μερική (σε δόσεις)

Πότισμα. Είναι ένα είδος που απαιτεί μία σταθερή μόνιμη δροσερότητα του εδάφους. Τα φυτά που υποφέρουν από ξηρασία εκτός του ότι έχουν μειωμένη απόδοση , δίνουν καρπούς πιο πικρούς . Οι ποσότητες του νερού θα πρέπει να δίνονται κατά μικρά χρονικά διαστήματα, σε τρόπο ώστε το έδαφος να διατηρείται πάντοτε στο άριστο σημείο της υδατικής του ικανότητας. 

Σπορά. Η εποχή σποράς λίγο πολύ διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σαν γενική βάση ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι καλύτερη είναι η εποχή κατά την οποία η θερμοκρασία του εδάφους μπορεί να φτάσει σε σημείο που να επιτρέπει το πιο γρήγορο δυνατό φύτρωμα και ανάπτυξη του φυταρίου στην συνέχεια. Για αυτό, η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη. Το αγγούρι, επειδή είναι πολύ απαιτητικό τόσο που σε πολλές περιπτώσεις , για να μην έχουμε πάρα πολύ όψιμο προϊόν, γίνεται απαραίτητη η προσφυγή στην σπορά σε ειδικά προφυλαγμένα σπορεία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το άριστο του φυτρώματος του αγγουρόσπορου, με σταθερές τις άλλες συνθήκες, κυμαίνεται από 28-33ο C. Οι τρόποι σποράς μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες , με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και με την καλλιεργημένη επιφάνεια. Γενικότερα όμως ανοίγονται αυλάκια λίγο πολύ βαθιά, δίδυμα, με αποστάσεις μεταξύ τους 80 εκατοστά και 150 εκατοστά μεταξύ των δύο γειτονικών ζευγών. Κατά μήκος των αυλακιών, τοποθετούμε με το χέρι οι σπόροι σε αποστάσεις 50 εκατοστών. 





ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ

Ποικιλίες για προϊόν νωπής κατανάλωσης. Εκλέγονται κατά προτίμηση ποικιλίες καθαρές ή σταθεροποιημένα υβρίδια καθώς και υβριδικές μορφές F1 που είναι πολύ παραγωγικές και ανθεκτικές σε μερικές ασθένειες ιδιαίτερα ζημιογόνες όπως είναι το μωσαϊκό , η κλαδοσπορίωση κτλ. Στην επιλογή των ποικιλιών, είναι σημαντικό να εξετάζονται οι απαιτήσεις των διάφορων αγορών 

  • Ποικιλίες μακρόκαρπες
  • Ποικιλίες μέσου μήκους καρπού
  • Ποικιλίες –υβρίδια F1. 


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Καταπολέμηση ζιζανίων. Χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, αλλά η τεχνική του φρεζαρίσματος και των σκαλισμάτων αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική αλλά και δαπανηρή

Πασσάλωμα. Με σκοπό την τροφοδοσία της αγοράς με καρπούς ίσιους και καλοσχηματισμένους, ειδικά στις ποικιλίες με μακρύ καρπό, είναι απαραίτητο να παρέχονται στα φυτά κατάλληλα υποστηρίγματα. Αυτά μπορεί να είναι ξερά κλαδιά ή πλαστικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται επίσης για το πεπόνι και για τα αναρριχώμενα φασόλια

Επιφανειακή λίπανση. Το αγγούρι αξιοποιεί την επιφανειακή λίπανση που στα πρώτα στάδια μπορεί να γίνεται με αζωτούχα λιπάσματα άμεσα απορροφήσιμα για επιτάχυνση , αν είναι ανάγκη , της ανάπτυξης των φυταρίων. Σε δεύτερο χρόνο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύνθετα αζωτοφωσφορούχα λιπάσματα ή ακόμα και διαφυλλική λίπανση. 

Συγκομιδή. Η συγκομιδή είναι κλιμακωτή και γίνεται όταν ο καρπός, φυσιολογικά άγουρος, παρουσιάζεται καλοσχηματισμένος με ένα καλό λαμπερό πράσινο χρώμα.




Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *