Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η καλλιέργεια της κυδωνιάς - Άρθρο της γεωπόνου Αναστασίας Γραμματέα

Η καλλιέργεια της κυδωνιάς - Γράφει η Αναστασία Γραμματέα για το ialmopia.gr



Η κυδωνιά είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Καλλιεργείται σήμερα στις μεσογειακές χώρες αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Συστηματικοί οπωρώνες υπάρχουν σήμερα στη Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Τα κυδώνια χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή ζελέδων, κυδωνόπαστας, μαρμελάδας και γλυκών.


Ποικιλίες. Υπάρχουν οι παρακάτω

Οrange, Smyrna, de bereczki, de lescovatz, meliform ή αλλιώς και κυδωνόμηλο, vranja, πορτογαλίας και αφράτη. 


Κλίμα και έδαφος

Η κυδωνιά προσαρμόζεται καλά σε περιοχές της εύκρατης ζώνης. Στις πιο ζεστές χώρες παράγει καρπούς καλύτερης ποιότητας ενώ οι ανάγκες σε ψύχος είναι σχετικά μικρές. 

Ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης , αμμοπηλώδη και καλά αποστραγγιζόμενα , γόνιμα και φτωχά σε ασβέστιο. Σε ξηρά εδάφη παράγει καρπούς ξυλώδεις και ελάχιστα χυμώδεις. 


Πολλαπλασιασμός

Η κυδωνιά πολλαπλασιάζεται με ξυλοποιημένα μοσχεύματα χειμερινά ενός χρόνου τα οποία και ριζοβολούν εύκολα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι τόσο για την καλλιέργεια της κυδωνιάς καθαυτής, αλλά επίσης διότι αποτελεί σημαντικό υποκείμενο σε διάφορες άλλες καλλιέργειες μηλοειδών όπως είναι η κυδωνιά. Η εμβάπτιση των μοσχευμάτων σε ορμονικό διάλυμα ριζοβολίας καθώς και η εγκάρσια εγκοπή της βάσης των μοσχευμάτων αυξάνει το ποσοστό ριζοβολίας. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μοσχεύματα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία ριζοβολούν και αυτά εύκολα. Μπορεί ωστόσο η κυδωνιά να πολλαπλασιαστεί και με παραφυάδες ή καταβολάδες ανά συστάδα. Ο μεριστωματικός πολλαπλασιασμός δεν έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 



ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από το σύστημα κλάδευσης αλλά και την ζωηρότητας της ποικιλίας. Συνηθίζεται οι αποστάσεις φύτευσης να κυμαίνονται 3χ4. Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται την άνοιξη. 

Πότισμα. Το πότισμα επιβάλλεται κατά τον Μάιο και Ιούνιο για να αυξηθεί η βλάστηση και η παραγωγή των δέντρων και κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο για να επιβοηθηθεί η διαφοροποίηση των οφθαλμών και να αυξηθεί το μέγεθος των καρπών. 

Λίπανση. Η σωστή αζωτούχος λίπανση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο τύπος του εδάφους, η πυκνότητα φύτευσης των δέντρων του οπωρώνα, το ΡΗ και οι ανάγκες σε ασβέστιο. Η ποσότητα του αζώτου παρόλα αυτά που θα πρέπει να προστεθεί σε έναν κυδεώνα καθορίζεται από τα αποτελέσματα της φυλλοδιαγνωστικής. Το Κάλιο, αν και αποτελεί σημαντικό βασικό λιπαντικό στοιχείο, δεν είναι δυνατόν ο προσδιορισμός των αναγκών του δέντρου μόνο από τα αποτελέσματα της φυλλοδιαγνωστικής. Σε πολλές περιπτώσεις, συνίσταται η παροχή μορφών ασβεστίου για την διόρθωση τροφοπενιακών καταστάσεων καλίου. 

Ιχνοστοιχεία. Οι τροφοπενιακές καταστάσεις των ιχνοστοιχείων μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν με ανάλυση των φύλλων και να ληφθούν μέτρα θεραπείας χωρίς πρόσθετες αναλύσεις εδάφους. 

Κλάδεμα. Η κυδωνιά μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές , πυραμίδας και ελεύθερης παλμέττας. Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να είναι ελαφρό και να αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην απομάκρυνση ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων τής κόμης. 

Ωρίμανση. Τα κυδώνια είναι ώριμα όταν ο φλοιός τους έχει χάσει το πρασινωπό του χρώμα και ο καρπός τους έχει αποκτήσει την χαρακτηριστική του ευωδιά. 

Συγκομιδή. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια όταν οι καρποί ωριμάσουν. 



Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *