Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Έγγραφο-βόμβα: Το ΙΚΑ μπλοκάρει την έκδοση νέων συντάξεων!

Πρωτοφανή απόφαση με την οποία αναστέλλει από 1/1/2015 την έκδοση νέων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, πήρε το ΙΚΑ. Η σχετική οδηγία εκδόθηκε στις 12 Αυγούστου, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νέου συνταξιοδοτικού μνημονιακού νόμου 4336/15, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Διοίκησης του Ιδρύματος που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

- Η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ’ ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

- Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη!

Στην πράξη, το ΙΚΑ ακυρώνει δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1-1-2015 και μετά αφήνοντας στον αέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών και παραγόντων, περίπου 70.000 με 80.000 ασφαλισμένους που περιμένουν για σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, είτε με όλα τα χρόνια στο ΙΚΑ, είτε με διαδοχική σε άλλο Ταμείο.


Χρειάζεσαι σύνταξη; Απόδειξη!

Ωστόσο, εάν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, αναφέρει το δημοσίευμα, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Αν δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη. 

Προς το παρόν ούτε το το ΙΚΑ, ούτε κανένα άλλο Ταμείο δεν ξέρουν τι και πώς θα εφαρμοστεί καθώς βρίσκονται εν αναμονή των εξειδικευμένων οδηγιών από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση των δικών τους εγκυκλίων.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *