Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Γιάννης Σηφάκης: Οι αγρότες της Πέλλας να παρέμβουν στις συζητήσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που ψήφισαν οι παλιότεροι δεν προβλέπει αποζημιώσεις πέραν του παγετού για τα συμπύρηνα ροδάκινα σε αυτό το στάδιο. 


Αρχίζει η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού με συμμετοχή των αγροτών. Οι αγρότες της Πέλλας με την νέα αυτοοργάνωση τους να προτείνουν ζημιές που πρέπει να καλύπτονται 

Απάντηση σε ανούσιες αιτιάσεις δημοτικού συμβούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας


Όποιος, έστω και ελάχιστα, έχει σχέση με ζητήματα ΕΛΓΑ γνωρίζει ότι ο ΕΛΓΑ εδώ και χρόνια λειτουργεί ως πλήρως ανταποδοτικός οργανισμός, δεν ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνει ο αγρότης ασφάλιστρα και ο ΕΛΓΑ πληρώνει τις ζημιές που προβλέπει ο κανονισμός του, κανονισμός που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που είναι απολύτως αναχρονιστικός. 

Γνωρίζετε ότι τόσο προσωπικά όσο και άλλοι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας επιδιώξαμε με συσκέψεις, παραστάσεις κλπ να εξεταστούν επιστημονικά οι φετινές ζημιές στα συμπύρηνα ροδάκινα όσον αφορά την αιτία τους. Ως γνωστόν ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ( με βάση τον κανονισμό του ) τον παγετό και όχι τις ζημιές από βροχοπτώσεις κλπ. Η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ καθώς και η ευρύτερη σύσκεψη με συμμετοχή των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και άλλων φορέων απεφάνθη ότι η ζημιά στα συμπύρηνα ροδάκινα δεν προήλθε από παγετό. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας διαβεβαίωσε ότι μετά τον έλεγχο των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας θα ξεκινήσει η αναγκαία συζήτηση για τις αλλαγές στον κανονισμό. Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν και οι αγρότες. Σ’ αυτή την διαδικασία οφείλουν οι αγρότες της Πέλλας και Ημαθίας να προτείνουν τις ζημιές που θεωρούν ότι πρέπει να καλύπτονται στις καλλιέργειες της περιοχής ( δενδρώδεις καλλιέργειες, σπαράγγια και άλλες). Να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες, να δούμε το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώνεται και η όποια δυνατότητα τμήμα του να καλύπτεται από Κοινοτικά κονδύλια. Μόνο έτσι δεν θα προσπαθεί κάθε χρόνο ο αγρότης , αναπαράγοντας τις πελατειακές σχέσεις, να κάνει το κρέας ψάρι για να ελπίζει ότι θα αποζημιωθεί. 

Η νέα ηγεσία του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα και όχι να το αναπαράγει με στόχο ο αγρότης να γνωρίζει ότι θα καλύπτονται οι συνήθεις ζημίες των καλλιεργειών της Πέλλας, να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις και οι συνήθεις κατηγορίες χωρίς καμιά ουσία, όπως αυτές που εκτοξεύτηκαν από «συνήθεις υπόπτους» που βάλλουν αδιακρίτως κατά πάντων στα δημοτικά συμβούλια θεωρώντας, ματαίως, ότι έτσι θα γίνουν συμπαθείς στους πολίτες της Αλμωπίας και της Πέλλας.


Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *