Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Θόδωρον και το Κοκκύμελον" στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας




«Κάποτε έτον είνας μικρός παιδάς. Θόδωρον έλεγαν τ’ όνομαν ατ’». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά ο Κοσμάς Τσίναλης να αφηγείται την τρυφερή ιστορία του Θόδωρου στο παραμύθι Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.



«Κάποτε έτον είνας μικρός παιδάς. Θόδωρον έλεγαν τ’ όνομαν ατ’». Με αυτό τον τρόπο ξεκινά ο Κοσμάς Τσίναλης να αφηγείται την τρυφερή ιστορία του Θόδωρου στο παραμύθι Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας , με τη συνεργασία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 2ου Δημ. Σχολείου και της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας. Παραβρέθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η δασκάλα Τσιτλακίδου Κωνσταντίνα. Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Τσιάτσιας Κωνσταντίνος του 1ου Δημ. Σχ. μίλησε για τον συγγραφέα και συνάδελφο δάσκαλο Κοσμά Τσίναλη με θερμά λόγια, τονίζοντας την αγάπη του συγγραφέα για την ποντιακή παράδοση και γλώσσα.



Μετά το λόγο πήρε η εκπαιδευτικός Τσιτλακίδου Κωνσταντίνα παρουσιάζοντας το βιβλίο, λέγοντας πως:



Ο Θόδωρος και το κοκκύμελον είναι ένα παραμύθι που έχει γραφτεί από τον Κοσμά Τσίναλη.Ένα από τα στοιχεία που κάνει το βιβλίο μοναδικό είναι η συγγραφή της υπόθεσής του στην ποντιακή διάλεκτο. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα αφήγημα με παραμυθιακά στοιχεία. Περιγράφει την ιστορία ενός μικρού παιδιού που βρίσκει τη λύρα του παππού του και ανακαλύπτει τις ρίζες του και την παράδοση των προγόνων του.

Ο Θόδωρον, ο ήρωας του παραμυθιού, ζει στην κοινωνία ενός χωριού, έχει την τύχη να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι παραδόσεις, η γλώσσα και τα ήθη του λαού μας είναι ζωντανή πραγματικότητα.Στο βιβλίο προβάλλονται αυθόρμητα οι αξίες και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού. Η ποντιακή κοινωνία που διατηρεί την πανάρχαιη παράδοση της γλώσσας, της ποίησης, της μουσικής,των μύθων και διάγει βίο βαθύτατα θρησκευτικό.

Ο Κοσμάς Τσίναλης με το βιβλίο του αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει το χρέος μας στις επόμενες γενιές, τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, της γλώσσας και της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίαςμας.» Ο θάνατος μιας γλώσσας σημαίνει την απώλεια ενός τρόπου ερμηνείας του κόσμου, σημαίνει την πτώση του πολιτισμού, που συνδέεται με αυτή τη γλώσσα» υποστηρίζει ο Γάλλος γλωσσολόγος Klaude Hagege. (Κλωντ Αζέζ)

Ο Κοσμάς Τσίναλης έρχεται με το βιβλίο του να μας δώσει το μήνυμα και την ελπίδα της συνέχειας της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Σε μια κοινωνία που επιβάλει την ομοιογένεια με αποτέλεσμα την παγκοσμιοποίηση, ο συγγραφέας με το έργο του μας καλεί να προβληματιστούμε για το μέλλον της ποντιακής διαλ.εκτου, μας καλεί να μην γίνουμε εμείς ο κρίκος που θα σπάσει την αλυσίδα της ράτσας μας.

Στη συνέχεια έγινε δραματοποίηση ενός αποσπάσματος του παραμυθιού, από τις δασκάλες Μπαλουκτσή Πολυξένη, Τσιτλακίδου Κωνσταντίνα ,Παυλίδου Σοφία και του μαθητή της πέμπτης τάξης Θεόφιλου Φαντίδη , ο οποίος με συντροφιά τη λύρα του συγκίνησε το κοινό.



Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από το μεσαίο τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας.



Στο τέλος ο συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης μίλησε με συγκίνηση και αυτό που τόνισε είναι να μείνει ζωντανή η ποντιακή διάλεκτος στους νεότερους!


http://blogs.sch.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *