Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Θεοδώρα Τζάκρη: Καλεί τις βιομηχανίες να καθορίσουν ικανοποιητική τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο

Από το γραφείο της βουλευτή του Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Τζάκρη εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:


«Πληροφορίες που διακινούνται από χθες και έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αναφέρουν ότι η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο θα κυμανθεί φέτος στα 0,24 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες που παραδόθηκαν μέχρι τέλος Ιουλίου στην βιομηχανία.

Εξακολουθεί δηλαδή να παραμένει ανοικτό το θέμα των τιμών για τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου του Αυγούστου που ήδη συγκομίζονται και του Σεπτεμβρίου καθώς και για τις λοιπές όψιμες ποικιλίες που αποτελούν και τον σημαντικότερο όγκο της παραγωγής που οδηγείται προς την βιομηχανία.

Επομένως συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο του μη καθορισμού τιμής για το συμπύρηνο ροδάκινο που ήδη συγκομίζεται και παραδίδεται στην βιομηχανία και συγχρόνως η ανασφάλεια των παραγωγών που δεν γνωρίζουν τι εισόδημα θα αποκομίσουν.

Η πρακτική των προηγούμενων ετών ήταν να ορίζεται υψηλότερη τιμή για τις πρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες και χαμηλότερη για τις μεσοπρώϊμες (Άντρος). Αν συνεχιστεί και φέτος η ίδια πρακτική τότε η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο θα κυμανθεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Αν η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου, σε μια χρονιά που ο όγκος παραγωγής περιορίστηκε σε κανονικά επίπεδα παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για υπερπαραγωγή και οι αποθήκες των βιομηχανιών είναι άδειες από στοκ προηγούμενων ετών, καθορίζεται τόσο χαμηλά ή δεν καθορίζεται καθόλου αυτό συνιστά μη ορθή πρακτική της βιομηχανίας που είναι ένας από τους ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα αξίας έναντι των παραγωγών.

Μόνος τρόπος προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών αποτελεί η διαχείριση της παραγωγής βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης του συμπύρηνου ροδάκινου ανάμεσα στην βιομηχανία και τους παραγωγούς/ Συνεταιρισμούς/Ομάδες Παραγωγών, στα οποία να αναγράφεται ρητά η τιμή πριν από την έναρξη της παραγωγής, ώστε οι όροι της πώλησης να είναι ευθύς εξ αρχής γνωστοί σε όλους.

Καλείται επομένως η βιομηχανία να προσδιορίσει αμέσως τιμές για όλες τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου σε ικανοποιητικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παραγωγών, ώστε να υπάρχει όφελος για όλους για την συνέχιση της καλλιέργειας.

Και από την νέα καλλιεργητική περίοδο η διαχείριση της παραγωγής να γίνει βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών αγοράς συμπύρηνου ροδάκινου, ως μέσο προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών που θα επιφέρει διαφάνεια στην αγορά, ώστε να τερματιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα. Καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι και ο ρόλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που συνεστήθη πρόσφατα»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *