Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Πώς θα «χτίσετε» το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε την ποινή

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν 70 μέρες προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο με «πλαστικό χρήμα» και να μην επιβαρυνθούν με φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες που θα γίνουν με πλαστικό χρήμα.

Στην περίπτωση που δεν καλύψουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 θα προσαυξηθεί κατά το ποσό που θα προκύψει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι καλό θα είναι να ελέγξουν από τώρα τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με πιστωτικές κάρτες ή χρεωστικές ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Αναλυτικό παράδειγμα

Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ωστόσο μπορούν να έχουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *