Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ψηφίστηκε ο νόμος για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.


Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 69 βουλευτές, προερχόμενοι από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ από αυτήν απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.


Οι βουλευτές του εδώ και ένα μήνα μποϋκοτάρουν τις συνεδριάσεις της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εμπλέκονται στα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που προκάλεσαν υποστηρικτές του κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε το νέο νόμο ως αντισυνταγματικό και προειδοποίησε ότι με την υιοθέτησή του η χώρα θα καταστεί και επισήμως "δίγλωσση".


Επιφυλάξεις για το νόμο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις προηγούμενες ημέρες, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το νόμο στη Βουλή.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος εντάσσεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ με την ευρωπαϊκή πρακτική και είναι απολύτως σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας.

Την ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ χαιρέτισαν οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

 
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *