Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις στα νύχια - Τι αποκαλύπτουν για την υγεία μας

Είναι ένα από τα σημεία του σώματος στα οποία δίνουμε προσοχή -κυρίως όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι.

Τα φροντίζουμε, τα κόβουμε, τα λιμάρουμε, τα περιποιούμαστε και τα βάφουμε στην απόχρωση που κυριαρχεί κάθε σεζόν και συνήθως έχουμε ένα ωραίο, φροντισμένο μανικιούρ. 

Ωστόσο τα νύχια μας μπορούν να πουν πολλά και να δώσουν μια συνολική εικόνα για την υγεία μας. Αρκεί να τα «ακούσουμε». 

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει -αν φυσικά είστε τέτοιος τύπος- ότι ορισμένοι φίλοι σας ή γνωστοί, έχουν στα νύχια κάποιες χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές-ραβδώσεις, οι οποίες εμφανίζονται περίπου στο 20% του ενήλικου πληθυσμού. 

Κάθετες ραβδώσεις

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι απλώς ένα σημάδι γήρανσης, αναφέρει η Αμερικανίδα δερματολόγος Ivy Lee. Τα νύχια περιέχουν κυρίως κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Με τον ίδιο τρόπο που η επιδερμίδα γίνεται ξηρή, τα μαλλιά πιο τραχιά, έτσι και τα νύχια αλλάζουν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κάθετες ραβδώσεις στα νύχια μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μόνο ράβδωση στη μέση του νυχιού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας έλλειψης θρεπτικών ουσιών όπως η πρωτεΐνη ή το φολικό οξύ. 



Οριζόντιες ραβδώσεις

Είναι γνωστές και ως γραμμές του Beau και είναι αρκετά πιο σπάνιες από τις κάθετες. Μπορεί να οφείλονται σε νόσους όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η χρόνια παρωνυχία, επομένως παρατηρήστε το δέρμα και τα δάχτυλά σας για σημάδια ερυθρότητας ή κάποιο εξάνθημα. 

Ένας υπερλειτουργικός ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των νυχιών, του δέρματος και της τρίχας, με αποτέλεσμα -σε ορισμένες περιπτώσεις- την εμφάνιση ραβδώσεων. Εάν και τα 20 νύχια σας αναπτύξουν ταυτόχρονα τις γραμμές του Beau, υπάρχει περίπτωση αυτό να ωφείλεται σε πνευμονία, παρωτίτιδα ή πρόβλημα με την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας μόλις δείτε αλλαγές στα νύχια σας.


απο το bovary

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *