Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Σηφάκης: Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Άρνισσας

Γιάννης Σηφάκης: Η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός της Άρνισσας (3.960.561,00 €) ναυαρχίδα των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας – Τι έγινε – Τι πρέπει να γίνει 

Το έργο ήταν επιστέγασμα μιας συντονισμένης πολύχρονης προσπάθειας από το 2015 για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, προσπάθεια στην οποία είχα την τιμή να είμαι παρών μαζί με τον σύλλογο προστασίας της λίμνης. 

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Έδεσσας προμελέτησε το έργο μετά την δυνατότητα που δόθηκε να εγκρίνονται έργα αποχέτευσης για οικισμούς και κάτω από 2000 κατοίκους. Το έργο αποχέτευσης και τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού χρηματοδοτήθηκε με 3.960.561,00 € από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. 

Θεωρώντας την λίμνη σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της Πέλλας και της Φλώρινας αλλά της ευρύτερης περιοχής προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα για την προστασία της λίμνης και την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών της: 


Η Υπουργική απόφαση, που εξασφαλίσαμε με αγώνες ενάντια σε οργανωμένα συμφέροντα το 2015, για καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης της λίμνης σε ικανοποιητικό υψόμετρο


η ολοκλήρωση των μελετών πλημμύρας και ελάχιστης στάθμης

η προσπάθεια ανάδειξης των θεμάτων που αφορούν την ποιότητα των υδάτων της

η ίδρυση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών για τις λίμνες με συμμετοχή στο ΔΣ του του προέδρου του συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας Νίκου Μούλα 

η χρηματοδότηση της αποχέτευσης και του βιολογικού της Άρνισσας 


Τώρα χρειάζονται τρία πράγματα : 


να πιεστεί η γειτονική Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και η κυβέρνηση να εγκρίνει και να χρηματοδοτήσει έργα που να παροχετεύουν τα λύματα των οικισμών που πέφτουν ανεπεξέργαστα στον Σολού που εκβάλει στην Βεγορίτιδα σε βιολογικό καθαρισμό ( ίσως στον βιολογικό της Πτομελαϊδας). 

ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να μελετήσει επιστημονικά την ποιοτική κατάσταση του νερού και να προτείνει μέτρα βελτίωσης του. Ακολούθως να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μέτρων που θα αποφασιστούν.

Να προσανατολιστούν οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής στην ανάδειξη της λίμνης και στην αξιοποίηση της για την βιώσιμη ανάπτυξη. Να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν όλοι την λίμνη σαν τμήμα του ενιαίου ορεινού όγκου Λουτρών Πόζαρ – Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν – Λίμνη Βεγορίτιδα που μπορεί να αποτελέσει παραδειγματικό τόπο έλξης για πολίτες από όλη την χώρα και από το εξωτερικό. Η συνοριακή σύνδεση της Πέλλας μπορεί και αυτή να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. 

Με το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας σαφώς βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της με σύγχρονες υποδομές που θα αντικαταστήσουν τους βόθρους και θα προστατεύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. 

Είναι λογικό να αισθανόμαστε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Και στο μέλλον , δίπλα στον σύλλογο προστασίας και στους άλλους συλλόγους της περιοχής που είναι ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και της ανάδειξη της λίμνης. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *