Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Νέες αντικειμενικές αξίες: Ποιοι θα πληρώσουν ακριβά το λογαριασμό

Περίπου τις μισές Ζώνες, που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικών αξιών, θα βάλει «εντός» το υπουργείο Οικονομικών.

Φθάνει ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.


Με διαδικασίες- εξπρές θα ανατεθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σε εκτιμητές, καθώς η πλατφόρμα, που άνοιξε την Παρασκευή θα μείνει ανοικτή ως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, αναμένουμε ένα νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών έως τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα».

Οι αντικειμενικές αξίες πριν τις πρόσφατες αλλαγές, ως επί το πλείστον δεν ανταποκρίνονταν παρ' όλα αυτά πάντα στην πραγματική αξία της συναλλαγής, αφού στη πράξη ήταν πάντα χαμηλότερες από την αγοραία αξία του ακινήτου προ μνημονίων εποχή και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε πολλές περιπτώσεις λόγω της μείωση των τιμών, οι αντικειμενικές αξίες ήταν υψηλότερες από την αγοραία αξία.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

Η επίσπευση έγκειται στο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να γνωρίζει το δημοσιονομικό όφελος από την ένταξη των περιοχών και συγκεκριμένα εάν η αύξηση των εσόδων θα επιτρέψει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ θα δουν οι κάτοικοι στο Ληξούρι στην Κεφαλονιά που είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης, καθώς και η Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Αναλυτικά:

Στη Κεφαλονιά, το Ληξούρι καθώς και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί εκτός του Αργοστόλι, βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα, εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκεται και ολόκληρη η Ιθάκη.

Στην Ήπειρο, σε ολόκληρο τον Νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νομού παραμένουν εκτός τιμών ζώνης.

Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα ενταχθούν έως το Πάσχα του 2020 στο σύστημα της Εφορίας είναι η περιοχή Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι και το Ψυχικό, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου – Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στον Γέρακα και κομμάτι της Νέας Μάκρης Αττικής.

Στη Μύκονο πολλές περιοχές και ολόκληροι οικισμοί παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, όπως είναι το Καλό Λιβάδι, η Ψαρού, η Ελιά, το Πλιντρί, ο Άγιος Λάζαρος. Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται να καθιερωθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα πλησιάζουν σημαντικά τις πραγματικές τιμές. Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως είναι η Κάλυμνος, εντός αντικειμενικού συστήματος είναι μόνο η Χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κω, ενώ εκτός παραμένει η Κάρπαθος και άλλα νησιά. Στην Ηλεία υπάρχουν οικισμοί και περιοχές κοντά στη Ζαχάρω και το Κατάκολο, όπου παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ εκτός αντικειμενικών αξιών παραμένουν περιοχές στην Ανδραβίδα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 υπολογίζει επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Εφόσον από τα σενάρια που θα «τρέξουν» στο οικονομικό επιτελείο προκύψει όφελος που ανέρχεται στο ποσό των 400-500 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει αμέσως η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια και εν συνεχεία θα προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επιθυμεί ο ΕΝΦΙΑ να εισπραχθεί εντός του 2020 στο σύνολό του. Αυτό ουσιαστικά «μεταφράζεται» σε επιπλέον έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ (ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια σε πέντε δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *