Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Καλύτερους όρους για όλους τους ασφαλισμένους ζήτησε η Θ. Τζάκρη

Καλύτερους όρους ρύθμισης χρεών για όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ και διασφάλιση της πρόσβασής τους στο σύστημα...

ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με την οποία ζητά να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα στην διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους και να θέσει καλύτερους όρους για την ρύθμιση και σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών τους.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη αναφέρει στην ερώτησή της ότι για την περίπτωση του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ η ρύθμιση των οφειλών που ισχύει σήμερα δεν υλοποιείται, διότι οι όροι που περιλαμβάνει, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σ' αυτήν, θεωρείται ότι είναι ανέφικτοι.
Πιο συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ σε σύνολο 780.000 ενεργά ασφαλισμένων του οργανισμού, οι 335.000 έχουν οφειλές, ενώ έχουν κάνει αίτηση για ρύθμιση μόνο 15.000 επαγγελματίες. Στον ΟΑΕΕ το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής είναι 100.000.000 ευρώ σε σύνολο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο ΙΚΑ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση περίπου 11.200 οφειλέτες σε σύνολο 352.000 οφειλετών και το προς ρύθμιση ποσό φτάνει τα 260.000.000 ευρώ σε σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 12,5 δις ευρώ. Το πιο απογοητευτικό είναι πως από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες αφότου εφαρμόστηκε η ρύθμιση, υπήρξαν έξι οφειλέτες του ΙΚΑ που βγήκαν εκτός ρύθμισης.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στον ΟΓΑ αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο η εισπραξιμότητα από τις οφειλές έπεσε κάτω από το 50% και συγκεκριμένα από τα 211 εκατ. ευρώ που ήταν να εισπράξει από τις εισφορές των αγροτών στο ταμείο του μπήκαν τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές των αγροτών στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τoυ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει η είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Η είσπραξη όπως προβλέπεται θα γίνει με κάθε τρόπο: είτε με ρύθμιση, είτε αναγκαστική.
Για την περίπτωση του ΟΑΕΕ η ρύθμιση δεν υλοποιείται διότι οι όροι που περιλαμβάνει προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σ' αυτήν πιστεύεται ότι είναι ανέφικτοι. Σε σύνολο 780.000 ενεργά ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι 335.000 έχουν οφειλές, ενώ έχουν κάνει αίτηση για ρύθμιση μόνο 15.000 επαγγελματίες. Στον ΟΑΕΕ το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής είναι 100.000.000 ευρώ σε σύνολο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στο γραφείο του ΟΑΕΕ Γιαννιτσών επί συνόλου 3.800 ασφαλισμένων, το 50% αυτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσέλθει μέχρι στιγμής για ρύθμιση μόνο 16 άτομα, δηλαδή ούτε το 2%.
Η αδυναμία ρύθμισης των οφειλών στερεί από τον Οργανισμό πολύτιμα έσοδα, ενώ επώδυνες είναι οι συνέπειες για τους ίδιους τους ασφαλισμένους, λόγω της αδυναμίας θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας των ίδιων και των προστατευόμενων μελών τους και της ποινικοποίησης της οφειλής και των ποινικών κυρώσεων που αυτή συνεπάγεται.
Στο ΙΚΑ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση περίπου 11.200 οφειλέτες σε σύνολο 352.000 οφειλετών και το προς ρύθμιση ποσό φτάνει τα 260.000.000 ευρώ σε σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 12,5 δις ευρώ. Το πιο απογοητευτικό είναι πως από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τρεις μήνες αφότου εφαρμόστηκε η ρύθμιση, υπήρξαν έξι οφειλέτες του ΙΚΑ που βγήκαν εκτός ρύθμισης.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στον ΟΓΑ αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο πρώτο εξάμηνο η εισπραξιμότητα από τις οφειλές έπεσε κάτω από το 50% και συγκεκριμένα από τα 211 εκατ. ευρώ που ήταν να εισπράξει από τις εισφορές των αγροτών στο ταμείο του μπήκαν τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές των αγροτών στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους;
Προτίθεσθε να θέσετε καλύτερους όρους, όπως επιμήκυνση των δόσεων, για την ρύθμιση και σταδιακή αποπληρωμή τους;
 
πηγη:logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *