Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ισπανία: ένταλμα σύλληψης κατά του Ζεμίν για το Θιβέτ!

Η Εισαγγελία της Ισπανίας εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Κινέζου πρώην προέδρου Ζιάνγκ Ζεμίν και άλλων τεσσάρων αξιωματούχων στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μαδρίτης να δικάσει το έγκλημα της γενοκτονίας στο Θιβέτ εκ μέρους της Κίνας.

Η εισαγγελία έκρινε ως παραδεκτά τα επιχειρήματα των ισπανικών οργανώσεων που τάσσονται υπέρ του Θιβέτ και τα οποία φέρουν ασφαλείς ενδείξεις πως οι πέντε άνδρες είχαν ενεργό ρόλο στη γενοκτονία κατά των Θιβετιανών και πως θα πρέπει να προσαχθούν οι πρώην αξιωματούχοι για να απαντήσουν. Εκτός του Ζεμίν, στους ανθρώπους αυτούς είναι ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ, ο πρώην διευθυντής Ασφαλείας και Αστυνομίας Κιάο Σι, ο πρώην επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Θιβέτ Τσεν Κουιγιάν και ο Πεν Πελιούν, πρώην υπουργό Οικογενειακού Προγραμματισμού. Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε κανέναν από τους πέντε.

Η Κίνα είχε χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία ως παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους της και αποκάλεσε τις καταγγελίες ως “προϊόν κατασκευής”. Αξιωματούχοι της κινεζικής πρεσβείας στη Μαδρίτη δεν σχολίασαν στην απόφαση. Μια γυναίκα απάντησε στο τηλέφωνο και είπε στο δημοσιογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες να στείλει φαξ με τις ερωτήσεις του στην πρεσβεία κι αφού τις έλαβε είπε πως δεν υπήρχε άμεση απάντηση.

Και ο Χου Ζιντάο, επίσης πρώην πρόεδρος της Κίνας, έχει τεθεί σε διερεύνηση παρόλο που ποτέ δεν ζητήθηκε η σύλληψή του.

Η Ισπανία ανήκει στις χώρες που αναγνωρίζουν την Οικουμενική Δικαιοδοσία, την αρμοδιότητα των εθνικών δικαστηρίων να δικάζουν ειδεχθή διεθνή εγκλήματα – όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, πειρατεία – ακόμη κι αν δεν έχουν καμιά σχέση ούτε από την πλευρά του θύτη ούτε από την πλευρά του θύματος με τη συγκεκριμένη χώρα. Η αρμοδιότητα βασίζεται στο ότι θεωρούνται τα εγκλήματα αυτά ως εγκλήματα κατά του ανθρωπίνου γένους, κι αυτά τα απαξιώνει νομικά όλος ο κόσμος άρα κάθε κράτος έχει δικαίωμα να τα δικάσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να κάνει η Μαδρίτη κάτι αντίστοιχο. Στις 16 Οκτωβρίου του 1998 ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε προκαλέσει αίσθηση σε όλον τον κόσμο όταν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αουγκούστο Πινοτσέτ ενώ αυτός θεραπευόταν στο Λονδίνο. Οι βρετανικές αρχές τον συνέλαβαν και ξεκίνησε μια διαδικασία που διήρκεσε 503 μέρες και έληξε με την επιστροφή του δικτάτορα της Χιλής στην πατρίδα του καθώς ο Τζακ Στρο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της χώρας έκρινε πως δεν μπορούσε να εκδώσει τον Πινοτσέτ στην Ισπανία στη βάση των ανθρωπιστικών λόγων.

Πάντως η χώρα έχει δικάσει με τη θεωρία της Οικουμενικής Διαδικασίας τον Αδόλφο Σίλινγκο, έναν Αργεντινό που θεωρήθηκε υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Βρόμικο Πόλεμο της Αργεντινής – στη διάρκεια δηλαδή της δικτατορίας της χώρας.



πηγή:agelioforos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *