Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νέα αποστολή της ΝΑSA στον Κόκκινο Πλανήτη!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκτόξευση του Mέιβεν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Ο τεχνητός δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να συλλέξει δεδομένα, που αφορούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν να αποκρυπτογραφήσουν τα αίτια της γεωλογικής εξέλιξης και της κλιματικής αλλαγής στον Κόκκινο Πλανήτη. Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτον, αν υπήρξε ζωή στον Άρη και δεύτερον, γιατί πλέον θυμίζει μια άγονη έρημο.

«Καθώς έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, που μοιάζουν με τη γη, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα μπορούσε να υπάρξει εκεί ζωή.
Θέλουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής σε ένα πλανήτη και τι είναι αυτό που καθιστά ένα πλανήτη κατοικήσιμο ή μη. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρόκειται για μια αποστολή, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τη γνώση γύρω από την ατμόσφαιρα και την ιστορία του κλίματος στον πλανήτη», δήλωσε ο Μπρους Τζακόσκι, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Τη γεωλογική εξέλιξη του Άρη απεικόνισαν οι επιστήμονες σε ένα βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν κάποτε όμοιες με τη Γη. Στην επιφάνεια του υπήρχε άφθονο νερό, το οποίο όμως, στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Το μυστήριο της ερημοποίησης του Άρη θέλουν τώρα να «εξιχνιάσουν» οι επιστήμονες.

Το Μέιβεν θα φθάσει στον προορισμό του το Σεπτέμβριο του 2014 και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη επί έναν χρόνο. Η αποστολή θα κοστίσει 600 εκατομμύρια δολάρια.



πηγή:gr.euronews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *