Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Δημόσιο: Πληρώνει τους ανειδίκευτους και δίνει ψίχουλα στους πτυχιούχους

Τα τελευταία χρόνια πολύ κουβέντα γίνεται αναφορικά με τους μισθούς του Δημοσίου. Από τη μία γκρίνια για αδικίες και από την άλλη δυσανασχέτηση για υψηλούς μισθούς σε ανθρώπους που δεν έχουν καν τα απαιτούμενα προσόντα. Και προς επίρρωση όλων αυτών έρχεται η μελέτη της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν που δείχνει πως στο Δημόσιο χρυσοπληρωμένοι είναι οι ανειδίκευτοι υπάλληλοι και κακοπληρωμένοι οι πτυχιούχοι και τα στελέχη.

Οπως αναφέρει το capital που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας στο δημόσιο οι μισθοί είναι κατά 34-39% υψηλότεροι του ιδιωτικού τομέα σε τεχνίτες, εργάτες και ανειδίκευτους υπαλλήλους και κατά 40% περίπου χαμηλότεροι στα στελέχη.

Χαρακτηριστικό είναι πως το σύνολο όσων έχουν πτυχίο ΑΕΙ λαμβάνει 2% λιγότερα από ό,τι θα έπαιρνε στον ιδιωτικό τομέα.

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού και της απόδοσής του. «Δεν υπάρχει καν συνολική ενιαία και συγκρίσιμη εικόνα για το προσοντολόγιο των υπαλλήλων στενού και ευρύτερου δημοσίου για να γίνει αξιολόγηση και σωστή αναδιάρθρωση» αναφέρει αρμόδια πηγή, θυμίζοντας ότι η διαδικασία έχει θεωρητικά ξεκινήσει από το 2010 με την καταγραφή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι vs ιδιωτικοί υπάλληλοι

Οι «μάνατζερ» στο δημόσιο λαμβάνουν 39,2% χαμηλότερες αμοιβές από τους συναδέλφους τους που εργάζονται ως στελέχη στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνοντας γιατί τόσα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να προσελκύσει ικανούς τεχνοκράτες και διευθυντικά στελέχη.
Οι πτυχιούχοι θετικών επιστημών πχ μηχανικοί, λαμβάνουν μισθό κατά 9,9% χαμηλότερο.
Με 2,1% υψηλότερο μισθό πριμοδοτούνται όσοι ασκούν ένα εξειδικευμένο επάγγελμα πχ δικηγόρου, οικονομολόγου κλπ.
Κατά 4,2% υψηλότερη είναι η αμοιβή του απλού υπαλλήλου σε σχέση πάντα με τον ιδιωτικό τομέα.
Κατά 18,8% είναι πιο μεγάλες οι αμοιβές όσων συνδέονται με πωλήσεις.
Κατά 34% πριμοδοτούνται οι αμοιβές στους τεχνίτες του δημοσίου τομέα.
Υψηλότερος κατά 35,1% είναι ο μισθός των ανειδίκευτων υπαλλήλων.

Οι εργάτες είναι οι πιο καλοπληρωμένοι

Κατά 39,4% υψηλότερες είναι οι αμοιβές στους εργάτες βιομηχανικών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το capital, το προφίλ της απασχόλησης στο δημόσιο δείχνει ότι πλέον ευνοημένοι είναι άνδρες, νέοι και χαμηλών προσόντων. Συγκεκριμένα:
Η απασχόληση στο ελληνικό δημόσιο αποτελεί το 27% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.
Οι μισθοί στο σύνολό τους το 2010 ήταν κατά 8,3% υψηλότεροι από τον ιδιωτικό τομέα. Κατά 10,3% μεγαλύτεροι στους άνδρες και κατά 6,6% στις γυναίκες.

Οι διαφορές είναι πιο μεγάλες αν χωριστούν σε ηλικίες οι υπάλληλοι. Οι νέοι (έως 29 ετών) εργαζόμενοι λαμβάνουν στο δημόσιο μισθό κατά 14.5% υψηλότερο. Μηδενίζονται σχεδόν οι διαφορές στις μεγάλες ηλικίες δείχνοντας την αδυναμία μισθολογικής εξέλιξης.

Ανειδίκευτοι με μισθούς 28,7% υψηλότερους του ιδιωτικού τομέα

Για τους ανειδίκευτους η διαφορά εκτοξεύεται με μισθό 28,7% υψηλότερο του ιδιωτικού τομέα για όσους δεν έχουν απολυτήριο λυκείου. Η «ψαλίδα» είναι 15% για τους υπαλλήλους που έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκειο). Για όσους έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και... πάνω δεν υπάρχει κανένα κίνητρο εκτός –πλέον– από την ανεργία: στο δημόσιο θα λαμβάνουν 2% λιγότερα από ότι στον ιδιωτικό τομέα... μάλιστα στους άνδρες πτυχιούχους (ίσως λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων εισοδηματικής ανέλιξης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα) οι διαφορές είναι μεγαλύτερες με τις αμοιβές του δημοσίου κατά 6% χαμηλότερες...
Αντιθέτως, αν εργαζόταν σε μία δημόσια υπηρεσία στην Γερμανία θα λάμβαναν 17% πιο πολλά χρήματα και στην Κύπρο 20% υψηλότερο μισθό.
Ακόμη πιο εμφανείς είναι οι διαφορές για άνδρες χαμηλής εκπαίδευσης με αμοιβή κατά 38% μεγαλύτερη από αυτή που θα απολάμβαναν αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα.

Η έρευνα της Κομισιόν διαπιστώνει παρόμοια προβλήματα και σε αρκετά άλλα κράτη της ΕΕ. Ωστόσο οι διαφορές στην Ελλάδα είναι από τις πλέον εντυπωσιακές.



Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *