Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Γ. Καρασμάνης: "Δέσμευση για λύση στο πρόβλημα απολυμένων κλωστοϋφαντουργών"

Συζητήθηκε την Πέμπτη 28/11 στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Καρασμάνη, για απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς που, με δύο Νόμους (του 2006 και 2008) έχοντας τότε συμπληρώσει ή και ξεπεράσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και με 7.500 ένσημα, υπάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις μιας ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Και οι οποίοι, τώρα, με μεταγενέστερους Νόμους (του 2011 και 2012), αποστερούνται άδικα και αντισυνταγματικά αυτού του ευεργετήματος.

Παρόντος του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο βουλευτής ανέπτυξε επιχειρήματα με τα οποία κατέδειξε ότι:


· Οι άνθρωποι αυτοί από την εισοδηματική ενίσχυση, πλήρωναν κανονικότατα τις εισφορές τους, γνωρίζοντας ότι όπως όριζαν οι Νόμοι (του 2006 και 2008), ο χρόνος μέχρι τη συνταξιοδότησή τους θα εθεωρείτο χρόνος πραγματικής εργασίας και όχι πλασματικός.


· Οι μεταγενέστεροι Νόμοι (του 2011 και 2012), και η με βάση αυτούς εγκύκλιος του ΙΚΑ τους χωρίζει σε δύο κατηγορίες: Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/12 ο χρόνος ενίσχυσης λαμβάνεται ως πραγματικός. Για όσους το συμπληρώνουν από την 1/1/13 και μετά θεωρείται… πλασματικός. Υποχρεώνει δηλαδή τους τελευταίους, σε ηλικία μεγάλη, σε μια περίοδο ύφεσης και με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, να ψάξουν να βρουν δουλειά για να συμπληρώσουν ένσημα!


· Ενα Κράτος, μια ευνομούμενη Πολιτεία, δεν μπορεί αιφνιδιαστικά να αναιρεί δικά της πρόσφατα Νομοθετήματα προκαλώντας αντισυνταγματικό και κραυγαλέα άδικο διαχωρισμό απολυμένων συνανθρώπων μας του ιδίου μάλιστα κλάδου, καταργώντας στην ουσία για ορισμένους τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών


Ο Βουλευτής, χαρακτήρισε το θέμα ως τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος φτωχών ανθρώπων που επί δεκαετίες δούλεψαν σκληρά σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.


Ο Υφυπουργός, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Γιώργου Καρασμάνη, δεσμεύτηκε ότι, σε αμέσως επόμενο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, θα συμπεριλάβει ειδική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *